Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Πτώση στα χρηματιστήρια μετοχών και άνοδος αποδόσεων ομολόγων δρομολογεί η επικείμενη ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η οικονομική επιβράδυνση (ή και ύφεση) σε παγκόσμιο επίπεδο οδήγησε σε νέες μαζικές πωλήσεις μετοχών. Το κύμα αυξήσεως επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες οδηγεί σε νέες ανοδικές κινήσεις τις αποδόσεις των ομολόγων ενώ οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν (κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι στο WTI) ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της βιομηχανικής παραγωγής στις ισχυρές οικονομίες του πλανήτη.

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Ακολούθησε την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών. Απώλεσε τις 800 μονάδες ο Γεν. Δείκτης

Εβδομαδιαία υποχώρηση 4,23% για τον Γενικό Δείκτη

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών εξαιτίας πωλήσεων κυρίως ξένων funds που έχουν μεγάλες θέσεις στις μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης απώλεσε τις 800 μονάδες και έκλεισε στις 798,11 μονάδες με υποχώρηση (-2,39%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61 εκατ. Ευρώ και ήταν σχετικά αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Έντονα αρνητικό ήταν το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων μετοχών με 13 μετοχές μόνο να κλείνουν ανοδικά (προερχόμενες κυρίως από την μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση) και 92 να υποχωρούν.

Πωλήσεις ξένων funds σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά (-2,68%) εξαιτίας των πωλήσεων ξένων funds κυρίως και κάποιων εγχώριων θεσμικών. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε κατά (-1,67%). Η συντριπτική πλειονότητα των κλαδικών δεικτών κινήθηκε πτωτικά. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι Τράπεζες (-3,76%), οι Τηλεπικοινωνίες (-3,4%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-3,27%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-2,75%), Βιομηχανικών Προϊόντων (-2,47%). Τις μικρότερες υποχωρήσεις κατέγραψαν οι κλάδοι Υγείας, Πετρελαίου-Αερίου (-0,99%), Τεχνολογίας (-1,33%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Alpha Bank, η Eurobank, η ΕΤΕ, η Τέρνα Ενεργειακή, η ΔΕΗ.

Ξένες αγορές

Σημαντικές απώλειες σε μετοχές στις ΗΠΑ. Άνοδος αποδόσεων στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα

Ο Dow Jones κινείται πλέον προς τα χαμηλά 2ετίας (Νοέμβριο 2020) έχοντας χάσει τις στηρίξεις των 30.000 μονάδων (στις 17.00 ώρα Ελλάδος βρίσκονταν στις 29.654 μονάδες) και με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ να κινούνται αυξητικά πέριξ του 3,7%. Ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε την ίδια ώρα (17.00 ώρα Ελλάδος) προς τις 3.690 μονάδες (-1,78%) ενώ ο δείκτης Nasdaq κινούνταν πτωτικά προς τις 11.288 μονάδες (-1,84%). Αξίζει να τονιστεί ότι οι μεταβολές στους δείκτες μετοχών και στις τιμές των μετοχών είναι ταχύτατες ενώ περίπου μισή ώρα αργότερα μετά κάποιες αρνητικές μεταβολές στους αμερικανικούς δείκτες είχαν μειωθεί.

Ευρωπαϊκές αγορές

Κλίμα βίαιας διόρθωσης είχαν και οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές στις μετοχές τους ενώ έντονα ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ε.Ε αλλά και των κρατικών βρετανικών ομολόγων. Ο DAX στις 17.00 ώρα Ελλάδος υποχωρούσε κατά (-1,98%) στις 12.284 μονάδες , γαλλικός CAC κινείται προς τις 5.775 μονάδες (-2,41%), ο ιταλικός MIB καταγράφει τη μεγαλύτερη υποχώρηση (-3,06%) στις 21.132 μονάδες όταν τα ιταλικά 10ετή ομόλογα έχουν αυξήσει τις αποδόσεις τους στο 4,3%. Ο Βρετανικός FTSE 100 υποχωρούσε κατά (-2,3%) χάνοντας την στιγμή εκείνη και τις 7.000 μονάδες ενώ έχουν εκτοξευτεί και οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων.

Source