Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, σταθεροποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η ανακοίνωση υψηλότερου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δεν διευκόλυνε την εκδήλωση αγορών και προεξόφλησε για μεγάλες αυξήσεις (0,75%) επιτοκίων από την ΕΚΤ. O γερμανικός DAX υποχωρούσε λίγο πριν τις 18.00 κατά 0,51%, ο γαλλικός CAC κατά (-0,94%), ο ιταλικός MIB κατά (-0,83%) και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx κατά (-0,73%).

Πλαγιοκαθοδικές τάσεις έχουν από την αρχή των συνεδριάσεών τους οι αμερικανικοί δείκτες μετά το μεγάλο sell off της προηγούμενης εβδομάδας. Όσο ο κίνδυνος της ύφεσης πλανιέται πάνω από την Ευρώπη και η ενεργειακή κρίση μαίνεται στα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, οι αγορές θα εμφανίζουν (ήπιες ή ισχυρές) διορθωτικές κινήσεις.

Σταθεροποίηση στις 856,36 μονάδες για τον Γεν. Δείκτη

Το τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 856,36 μονάδες με άνοδο 0,08% αλλά με αυξημένη αξία συναλλαγών στα 88,35 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 59 κινήθηκαν ανοδικά και οι 40 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με μηδενική μεταβολή εξαιτίας των αντίρροπων δυνάμεων σε blue chips. Οριακά πτωτικά κινήθηκαν και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η ουδέτερη μεταβολή δείχνει ότι οι επενδυτές επιλέγουν συγκεκριμένες μετοχές που έχουν πιεστεί κατά το προηγούμενο διάστημα και ρευστοποιούν άλλες που είχαν υπεραποδώσει.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι μετοχές της Μυτιληναίος, της Motor Oil, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank ενώ καλή εικόνα είχε και η μετοχή της ΔΕΗ. Στον αντίποδα πτωτικά κινήθηκαν ΟΤΕ και Eurobank, ασχέτως εάν η πτώση τους δεν ήταν μεγάλη. Αυξημένη μεταβλητότητα κατέγραψε η μετοχή της Intralot που ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα α’ εξαμήνου.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Πετρελαίου-Αερίου (1,7%) λόγω και αποτελεσμάτων α εξαμήνου της Motor Oil που ανακοινώθηκαν χθες, Υγείας (1,25%), Βιομηχανικών προϊόντων (0,9%), Εμπορίου (0,83%) και Τραπεζών (0,54%). Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-1,96%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,2%) Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-1,03%) και Τεχνολογίας (-0,33%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΤΕ, η Motor Oil, η Alpha Bank, η Mυτιληναίος, η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ.

Source