Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Πτώση του Γενικού Δείκτη στις 909,29 μονάδες με χαμηλές συναλλαγές


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η διαφαινόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ επηρέασε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο. Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν πτωτικά, οι ευρωπαϊκοί γύρισαν από θετικοί σε αρνητικοί και ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε να ‘μάχεται’ πέριξ των στηρίξεων των 910 μονάδων χωρίς καμία βοήθεια από τον όγκο συναλλαγών.

Απώλεια των 910 μονάδων για το Γενικό Δείκτη

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έχασε και την στήριξη των 910 μονάδων (εκτιμάται προσωρινά για την εβδομάδα που διανύουμε) και έκλεισε στις 909,29 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή για την περίοδο στα 38,2 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 40 έκλεισαν ανοδικά και οι 78 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) υποχώρησε κατά 0,88% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε οριακή υποχώρηση.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι της τεχνολογίας (1,34%) και των πρώτων υλών (0,24%). Οι υπόλοιποι υποχώρησαν, με τον κλάδο των ταξιδιών αναψυχής να υποχωρεί κατά (-2,16%), οι τράπεζες πιέστηκαν (-1,23%), τα διυλιστήρια (-0,74%), το εμπόριο (-0,68%) και οι κατασκευές (-0,66%).  

Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις επιπτώσεις της πτώσης των ξένων αγορών και την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Γίνεται σαφές ότι το υψηλό έτους στις 930 μονάδες θα σπάσει μόνο όταν επιστρέψει το κλίμα χρηματιστηριακής αισιοδοξίας στο εξωτερικό, έρθουν νέες ειδήσεις (που δεν έχουν προεξοφληθεί) για την ελληνική οικονομία και όταν γενικότερα φανεί ότι θα βγούμε από αυτό το παρατεταμένο αδιέξοδο της πανδημίας.

Ελληνικό ΑΕΠ

Η ανακοίνωση του υψηλού ποσοστού ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο (ξεπέρασε το 14%) θεωρήθηκε από την χρηματιστηριακή αγορά αναμενόμενο σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο όταν η ελληνική οικονομία είχε βρεθεί σε σκληρό lockdown. Θετικό όμως είναι το γεγονός ότι σε ετησιοποιημένη βάση η ανάπτυξη θα είναι πολύ υψηλότερη του 3,5%  που είχε θέσει τον πήχη το Υπουργείο Οικονομικών. Με βάση τα στοιχεία του β’ τριμήνου και τις εκτιμήσεις για το θερινό (γ’ τρίμηνο), οι ετησιοποιημένοι ρυθμοί ανάπτυξης μπορεί να αγγίξουν και το 7%. Επίσης και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σχεδόν σε όλους τους δείκτες είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε.