Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Πως η Wall Steet επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι χρηματιστηριακές αγορές σέρνονται πίσω από την Wall Street. Το αρνητικό άνοιγμα των αμερικανικών δεικτών οδήγησε σε μεταστροφή των ευρωπαϊκών δεικτών που πέρασαν σε αρνητικό έδαφος. Στο ίδιο μοτίβο και το ελληνικό χρηματιστήριο στο οποίο ο Γενικός Δείκτης καθοδηγούμενος από τις τράπεζες κάλυψε αρχικά τις απώλειες και έφτασε στα μισά της συνεδρίασης να περάσει πάνω από τις 750 μονάδες.

Όμως η χαρά κράτησε λίγο, γιατί η άνοδος γρήγορα ατρόφησε και ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε αρνητική ζώνη κάτω από τις 750 μονάδες.
Τελικά έκλεισε στις 749,46 μονάδες με υποχώρηση -0,64%.
Η αξία συναλλαγών παρέμεινε στα επίπεδα των 70 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 50 έκλεισαν ανοδικά και οι 56 πτωτικά.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (1,56%), Ταξιδιών-Αναψυχής (1,28%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (0,97%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τραπεζών (-3,03%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,71%), Τροφίμων Ποτών (-2,15%).

Αν κάτι μας έδειξε η σημερινή συνεδρίαση είναι ότι αφ’ ενός δεν υπάρχει κάποια τάση και ότι βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Ο ορίζοντας είτε σε υγειονομικό επίπεδο είτε σε οικονομικό-επιχειρηματικό επίπεδο είναι εξαιρετικά θολός και οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη κίνηση μπορεί να εξελιχθεί σε ‘χρηματιστηριακή παγίδα’.

Οι χρηματιστές, συνιστούν αυτή την περίοδο είτε διακράτηση ρευστότητας μέχρι να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας και να εκτονωθούν οι όποιες διορθωτικές πιέσεις, είτε αγορές με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ξένες αγορές. Το ιαπωνικό σύνδρομο και τα ‘καμπανάκια’

Διαβάζουμε ότι ο λόγος υποχώρησης των αγορών ήταν η κατολίσθηση μίας αμερικανικής μετοχής της ‘Gamestop’. Νομίζουμε ότι αυτή είναι ένας ‘μικρός κρύσταλλος στο παγόβουνο’ που ονομάζεται παγκόσμια ύφεση. Η αρνητική είδηση της ημέρας είναι ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία μειώθηκε πάνω από 1% και αυτός αποτελεί από μόνο του ένα μεγάλο παράγοντα παγκόσμιας ανησυχίας. Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας αντιστοιχεί σε περίπου 20% της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής. Οπότε η πτώση αυτή μπορεί να κτυπήσει οικονομικό συναγερμό.