Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

ΣΕΕΛΦΟ Ν. Καρδίτσας: Ενημέρωση ΕΒΕ Καρδίτσας σχετικά με τα myDATA, το μητρώο πραγματικών δικαιούχων και την Τράπεζα της Ελλάδος: Προθεσμίες τα πρόστιμα

Προς:
κ. Κώστα Ζυγογιάννη, Πρόεδρο του Ε.Β.Ε. Καρδίτσας

ΘΕΜΑ: «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΒΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ MYDATA, ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ».

Κ. Πρόεδρε,

Η Φορολογική Διοίκηση σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, η Τράπεζα τη Ελλάδος, αλλά και άλλα Υπουργεία έχουν ορίσει για το προσεχές διάστημα καταληκτικές ημερομηνίες για τις επιχειρήσεις, η παρέλευση των οποίων επισύρει σημαντικά πρόστιμα σε αυτές.

Υποχρεώσεις τις οποίες -με λύπη μας- διαπιστώνουμε ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψη, ενδεχομένως γιατί θεωρούν ότι δεν αποτελεί υποχρέωση δική τους αλλά του λογιστή.

Προκειμένου να αποφύγουμε στο άμεσο μέλλον να έρθουμε σε αντιπαράθεση [γιατί στην περίπτωση επιβολής προστίμων, θεωρούμε δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί], κρίνουμε σκόπιμο για μία ακόμη φορά να σας ενημερώσουμε, ώστε αφενός μεν, με τη σειρά σας να ενημερώσετε τις επιχειρήσεις – μέλη σας, αφετέρου δε να προβείτε στις ενέργειες που κατά την άποψη μας απαιτούνται, ώστε να πετύχετε καλύτερη αντιμετώπιση από τις Φορολογικές και λοιπές Αρχές.

ΘΕΜΑ 1ο: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ [MyDATA]

Η 30η Ιουνίου αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία διαβίβασης των πωλήσεων του έτους 2021 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA της ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για μία διαδικασία για την οποία έχουμε ενημερώσει τις επιχειρήσεις, ο κάθε λογιστής ξεχωριστά, ενώ ως Σύλλογος έχουμε προβεί σε συχνές δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο και την τηλεόραση, αλλά και με ημερίδες που προκαλέσαμε και έγιναν σε συνεργασία το Επιμελητήριο Καρδίτσας.

Δυστυχώς, η συμμετοχή στις ενημερώσεις αυτές από την πλευρά των επιχειρήσεων ήταν ελάχιστη έως μηδαμινή. Σε συζητήσεις με τους επιχειρηματίες διαπιστώσαμε σε ποσοστό άνω του 90%, ότι οι επιχειρηματίες του νομού θεωρούν ότι η διαβίβαση των παραστατικών στην πλατφόρμα MyDATA, αποτελεί de facto υποχρέωση του λογιστή της επιχείρησης, κάτι το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο λάθος στον τρόπο σκέψης.

Την υποχρέωση διαβίβασης των εσόδων στην πλατφόρμα MyDATA της ΑΑΔΕ, την έχουν οι επιχειρήσεις και όχι οι Λογιστές. Καλό θα ήταν, έστω και την τελευταία στιγμή, να το κατανοήσουν αυτό οι επιχειρήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθείτε κι εσείς, ενημερώνοντας τους για αλλαγή του τρόπου σκέψης τους. Άλλωστε τα πρόστιμα, όταν αυτά εκδοθούν, θα είναι στο όνομα της επιχείρησης και όχι του λογιστή. Οπότε απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή σε ό,τι λέμε και όχι επιλεκτική λήψη ενημέρωσης από πλευράς τους.

Παρά ταύτα, όλοι οι συνάδελφοι αγωνίζονται καθημερινά να ολοκληρώσουν [παρότι δεν αποτελεί καν συμβατική υποχρέωση τους] τη διαβίβαση των εσόδων στην πλατφόρμα MyDATA.

Δυστυχώς, τα προβλήματα που δημιουργούνται καθημερινά από τη δυσλειτουργία της πλατφόρμας, τις καθυστερήσεις στη διαβίβαση, κυρίως όμως από το γεγονός ότι κάποιοι έχουν μπερδευτεί και θεωρούν ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία αντικαθιστούν τους φορολογικούς νόμους, καθιστούν αυτό το τεράστιο έργο αδύνατο να υλοποιηθεί με τις υφιστάμενες συνθήκες.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: να απευθυνθείτε [μέσω της ΚΕΕΕ] με επιστολή σας προς την ΑΑΔΕ, το Υπουργείο Οικονομικών και την ΚΕΕΕ και να ζητήσετε:

– Παράταση διαβίβασης των εσόδων του 2021, έως ότου λειτουργήσει όπως πρέπει.
– Καμία επιβολή προστίμου για λανθασμένα ή μη διαβιβασθέντα έσοδα.
– Ορθή λειτουργία της πλατφόρμας των myDATA προκειμένου να πάψει επιτέλους η ταλαιπωρία των επιχειρήσεων από την χρονοβόρα προσπάθεια διαβίβασης, η οποία τις περισσότερες φορές καταλήγει στην αδυναμία διαβίβασης.
– Απαίτηση ενημέρωσης των επιχειρήσεων από την ΑΑΔΕ η οποία η είναι η αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, μέσα από μία πλατφόρμα η οποία μέχρι στιγμής μόνο προβλήματα δημιουργεί. [σσ. Στο παρελθόν έχουν κάνει ολόκληρη καμπάνια στην τηλεόραση, για το θέμα των αποδείξεων και των αγορών μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Πρέπει να γίνει χθες, πολλαπλάσια ενημέρωση για το έργο αυτό].
– Επιδότηση επιχειρήσεων για αγορά εξοπλισμού και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Δε γίνεται να ζητάς από την επιχείρηση να πολεμήσει το κανόνι με τόξα και βέλη. [Απορία: ποιος ακριβώς ποιος φαντάστηκε και σε ποια στοιχεία βασίστηκε, ότι οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να λειτουργήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές τέτοιου τύπου; Απορία η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να θέσετε προς την ΚΕΕΕ καθώς, η ΑΑΔΕ επικαλείται τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων για την υλοποίηση των MyDATA? Ποιος έδωσε άραγε την έγκριση, χωρίς να γνωρίζει κανένα Περιφερειακό Επιμελητήριο της χώρας, είναι απορίας άξιο, αλλά και θέμα διερεύνησης…].

ΘΕΜΑ 2ο: ΜΗΤΡΩΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ]

Η προθεσμία υποβολής και καταχώρησης των στοιχείων των νομικών προσώπων στο εν λόγω Μητρώο έχει παραταθεί έως την 30η Ιουνίου. Η καταχώρηση γίνεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του κάθε νομικού προσώπου και αφορά ακόμη και την αλλαγή ταυτότητας. Δεν αποτελεί συμβατική υποχρέωση του λογιστή και αυτό είναι καλό να το επικοινωνήσετε στα μέλη σας – νομικά πρόσωπα, για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.

Τα πρόστιμα που ορίζονται από το νόμο δεν είναι απλώς εξοντωτικά, αλλά οδηγούν νομοτελειακά τις επιχειρήσεις σε κλείσιμο. Λες και όποιος συνέταξε τη διάταξη των ποινών, να το έκανε σκοπίμως…

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
: Να απευθυνθείτε [μέσω της ΚΕΕΕ] στην ΑΑΔΕ και να ζητήσετε το αυτονόητο: να ενημερώνεται αυτόματα το εν λόγω Μητρώο από το ΓΕΜΗ, αφού από εκεί περνάνε όλες οι μεταβολές των Νομικών Προσώπων. Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει να κρέμεται σα δαμόκλειο σπάθη στο κεφάλι στο κεφάλι των επιχειρήσεων η απειλή των τεράστιων προστίμων. Μέχρι να γίνει αυτό, να μην επιβάλλονται πρόστιμα στις επιχειρήσεις.

ΘΕΜΑ 3ο: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗ ΕΛΛΑΔΟΣ:

Η κατάσταση με τις τράπεζες έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αποκορύφωμα το κερασάκι στην τούρτα όπου, οι τράπεζες απειλούν ότι αν δεν σταλούν οι οικονομικές καταστάσεις στην τράπεζα της Ελλάδος, θα σταματήσουν τις χρηματοδοτήσεις, ανανέωση δανειακών συμβάσεων κλπ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Να απευθυνθείτε (μέσω τις ΚΕΕΕ) στην Τράπεζας της Ελλάδος και να ζητήσετε να αντλήσουν τα εν λόγω στοιχεία από το ΓΕΜΗ. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή τη στιγμή, μέχρι αυτό να συμβεί, να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις επιχειρήσεις όπως το έκαναν μέχρι τώρα: με την προσκόμιση των οικονομικών στοιχείων σε κάθε ανανέωση [σσ. Τα ζητάνε ακόμα και σε μία επιχείρηση που έχει διαβιβάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα οικονομικά στοιχεία].

Κ. Πρόεδρε,

Απευθύνουμε την επιστολή σε σας, όντας ο αρμόδιος φορέας των επιχειρήσεων του νομού. Τα πρόστιμα για όλα τα ανωτέρω, όταν αυτά εκδοθούν, θα εκδοθούν στο όνομα της επιχείρησης και όχι του λογιστή της. Κι αν ξεκινήσει να γίνεται κάτι τέτοιο, θα βρεθούμε όλοι μπλεγμένοι σε καταστάσεις που δεν επιθυμεί κανείς.

Προκειμένου να αποφευχθούν τραγικές καταστάσεις στο σύντομο μέλλον, σας προτείνουμε να κινηθείτε θεσμικά και άμεσα να αποστείλετε επιστολή προς την αρμόδια αρχή (ΑΑΔΕ ), το αρμόδιο Υπουργείο (Υπουργείο Οικονομικών) και κυρίως την Κ.Ε.Ε.Ε. και να ζητήσετε τα αυτονόητα, όπως σας τα περιγράφουμε.

Είμαστε στη διάθεση σας για ό,τι χρειαστείτε. Εκτός από να πληρώσουμε πρόστιμα. Αυτά -εάν και όταν προκύψουν – θα τα αναλάβετε μόνοι σας. Και αυτό είναι καλό να αποφευχθεί.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Γιώργος Παπαδημητρίου

Ο Αντιπρόεδρος
Κώστας Συρόπουλος

Ο Γ. Γραμματέας
Κώστας Λαμπρόπουλος

Η Ταμίας
Γεωργία Νταντάμη

Το Μέλος
Αποστολόπουλος Αλέξανδρος

Source