Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Σε ιστορικά υψηλά οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Αντίθετη πορεία ακολούθησαν σήμερα οι διεθνείς (ευρωπαϊκές και αμερικανικές) αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο. Ενώ οι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κινήθηκαν ανοδικά (μετά την αρχική υποχώρηση) και οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν πάλι σε ιστορικά υψηλά (πάνω από τις 36.000 μονάδες ο Dow Jones, άνω των 4.700 μονάδων ο S&P 500), στο ελληνικό χρηματιστήριο κυριάρχησε η απάθεια με τις συναλλαγές να αυξάνονται μόνο από το πακέτο 25 εκατ. τεμαχίων στη μετοχή της Alpha Bank, αξίας 26,45 εκατ. ευρώ. Το πακέτο αντιστοιχεί στο 1% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και διακινήθηκε στην τιμή των 1,06 ευρώ. Αν αφαιρεθεί το πακέτο αυτό, οι συναλλαγές των υπόλοιπων μετοχών δεν ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ.

Η διολίσθηση του Γεν. Δείκτη προς τις 885 μονάδες λόγω απραξίας

Εύλογα λοιπόν με τόσο χαμηλές συναλλαγές, ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε σε χαμηλότερα επίπεδα αφού στην μικρή προσφορά δεν υπήρχε η αντίστοιχη ζήτηση. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 885,91 μονάδες με υποχώρηση 0,54%. Η αξία συναλλαγών ήταν 55 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ στο πακέτο της Alpha Bank) δείγμα της εορταστικής ραστώνης των επενδυτών. Όπως είπαμε, η αξία συναλλαγών ήταν η χαμηλότερη του 2021. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 34 έκλεισαν ανοδικά και οι 68 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-0,59%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά (-0,98%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-1,72%), Τηλεπικοινωνιών (-1,54%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,01%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-0,86%). Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτες υποχώρησε κατά (-0,62%). Στον αντίποδα θετικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Κατασκευών-Υλικών (0,79%), Υγείας (3,66%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (0,03%).

Στόχος πλέον της αγοράς είναι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2021, ο Γενικός Δείκτης να παραμείνει κοντά στα επίπεδα των 880-890 μονάδων ώστε να ξεκινήσει, ει δυνατόν, από την νέα χρονιά η προσπάθεια για υπέρβαση ξανά των 930 μονάδων. Το γεγονός ότι οι ξένες αγορές κινούνται πάλι προς ιστορικά υψηλά επίπεδα, δημιουργεί προϋποθέσεις για τοποθετήσεις και στο ελληνικό χρηματιστήριο από το νέο χρόνο. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και των επιχειρηματικών επιπτώσεων αυτής.