Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Σε ιστορικά υψηλά οι αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί δείκτες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οριακή άνοδος και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ελάχιστες συναλλαγές

Με την εθιμοτυπική άνοδο ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και μάλιστα με κάποιους χρηματιστηριακούς δείκτες να φτάνουν σε νέα ιστορικά υψηλά (ο γερμανικός DAX, ο γαλλικός CAC, ο ιταλικός MIB , ο ολλανδικός AEX και ο ισπανικός IBEX). Ανοδικά ξεκίνησαν και οι αμερικανικοί δείκτες κινούμενοι σε νέα ιστορικά υψηλά τόσο ο Dow Jones (πάνω από τις 36.000 μονάδες) όσο και ο S&P 500 προς τις 4.800 μονάδες.
 
Η άνοδος πέρα του πατροπαράδοτου χαρακτήρα για την ‘καλή χρονιά’ των χρηματιστηρίων, εκφράζει την πεποίθηση ότι και η φετινή χρονιά θα χαρακτηριστεί από άνοδο χρηματιστηριακών δεικτών και τιμών. Βέβαια οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται πάντα υπό την αίρεση του ‘μαύρου κύκνου’ που είναι η πανδημία και όλες οι οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες. Εάν οι εξελίξεις, πάλι, είναι αρνητικές καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι Κεντρικές Τράπεζες με την πολιτική που θα ακολουθήσουν. Συνεπώς κάθε πρόβλεψη για το 2022 εάν δεν ληφθούν υπόψιν οι υγειονομικές εξελίξεις είναι παρακινδυνευμένη.

Οριακή άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σε πορεία προς τις 900 μονάδες ο Γ.Δ.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο πήχης έχει ανέβει στις 900 μονάδες για την πρώτη εβδομάδα του 2022. Εάν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τότε θα ο Γεν. Δείκτης θα παραμείνει σε ΄τροχιά΄ για τις 930 μονάδες και ίσως παραπάνω απ’ αυτές, εάν οι εξελίξεις διεθνώς είναι καλές.

Προς το παρόν η πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς έδειξε μεν διάθεση να ανέβουν οι δείκτες μέσα από τις δεικτοβαρείς μετοχές (κυρίως blue chips και αρκετές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης) αλλά οι όγκοι των συναλλαγών ήταν, αναμενόμενα λόγω και της ημέρας, πτωτικοί. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε οριακά ανοδικά πάνω από τις 900  μονάδες στην αρχή της συνεδρίασης αλλά τελικά υποχώρησε κάτω απ’ τα επίπεδα αυτά για να κλείσει τελικά με οριακή άνοδο 0,62% στις 898,84 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλά μόλις στα 27 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 79 έκλεισαν ανοδικά και οι 32 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,56%, και ο δείκτης Mid Cap κατά 0,91%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν οι κλάδοι Υγείας (3,28%), Εμπορίου (2,99%), Ταξιδιών-Αναψυχής (1,73%), Τηλεπικοινωνιών (1,69%) ενώ πτωτικά κινήθηκε (λόγω Coca Cola HBC) ο κλάδος τροφίμων-ποτών (-0,39%). Την άνοδο του Γεν. Δείκτη στήριξαν κυρίως οι μετοχές ΟΤΕ, Eurobank, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Δεν γίνεται ανάλυση με 27 εκατ. συναλλαγές

Η συνεδρίαση ουσιαστικά αντικατόπτριζε την φάση προσαρμογής μετά τις εορταστικές ημέρες (όπως την βιώνουμε άλλωστε όλοι μας). Οι περισσότεροι χρηματιστές ήταν στα σπίτια τους ή σε θέρετρα και γενικότερα το κλίμα ήταν υποτονικό. Ουσιαστική κριτική θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα όταν ουσιαστικά οι αγορές θα έχουν εισέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. Πιθανότατα θα γνωρίζουμε την επόμενη εβδομάδα και τους ρυθμούς πληθωρισμού Δεκεμβρίου 2021 για την Ε.Ε και την Ελλάδα και έτσι θα υπάρχει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το που βαδίζουν τα χρηματιστήρια.