Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Σημαντική άνοδος 1,62% στις 897,44 μονάδες για το Γενικό Δείκτη αλλά με πενιχρές συναλλαγές


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Χρηματιστηριακή άνοδος με ‘καύσιμα’ από το εξωτερικό σε ένα θολό (από τους καπνούς) οικονομικό περιβάλλον είχαμε σήμερα στο χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 897,44 μονάδες με άνοδο 1,62% που προήλθε κυρίως από τους κλαδικούς leaders της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Θα μπορούσε να θεωρηθεί μία εξαιρετική συνεδρίαση εάν η αξία των συναλλαγών ήταν σημαντικά υψηλότερη από τα (απογοητευτικά) 32,9 εκατ. ευρώ που διαμορφώθηκε στο τέλος.

Η άνοδος προήλθε κυρίως από την ενθάρρυνση που εμφανίζουν οι ξένες χρηματιστηριακές αγορές λόγω μακροοικονομικών μεγεθών (καταναλωτική εμπιστοσύνη) και επιχειρηματικών κινήσεων. Οι ξένες αγορές έχουν ξεπεράσει το σοκ ενός επικείμενου tapering και συνεχίζουν απτόητες ανοδικά.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η άνοδος αποδίδεται ένα μία συνέχεια της ανόδου των ξένων αγορών αλλά και στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί το discount ανάμεσα στο Γενικό Δείκτη και τους ξένους χρηματιστηριακούς δείκτες. Το πλέον εντυπωσιακό της συνεδρίασης ήταν το γεγονός ότι από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 100 έκλεισαν ανοδικά και οι 19 καθοδικά. Ο δείκτης Large Cap αυξήθηκε κατά 1,68% και ο δείκτης Mid Cap κατά 0,59%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Πρώτες ύλες (3,36%), οι Πετρελαϊκές (2,27%), οι Τηλεπικοινωνίες (2,21%), οι Χρηματοοικονομικές (1,91%) και οι Τράπεζες (1,7%). Η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε ανοδικά δίνοντας σημαντικά κέρδη σε όσους κινήθηκαν βραχυπρόθεσμα (Παρασκευή-Δευτέρα).

Οι οικονομικές εξελίξεις προσανατολίζονται κυρίως προς τον Σεπτέμβριο και ειδικά προς τις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Ωστόσο, τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει η πανδημία και οι πυρκαγιές στο επιχειρηματικό σώμα φαίνεται ότι προβληματίζουν ιδιαίτερα και την χρηματιστηριακή κοινότητα.