Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

ΣΟΛΦΕΕ Αιγιαλείας-Καλαβρύτων: Αίτημα για καθορισμό νέας προθεσμίας για δήλωση αναστολών συμβάσεων εργασίας αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΩΝ/ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
(Σ.Ο.Λ./Φ.Ε.Ε.)

Αίγιο, 22/02/2021

Προς:
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:
Χατζηδάκη Κωστή

Κοινοποίηση:
Πρόεδρο Ο.Ε.Ε.:
Κόλλια Κωνσταντίνο
Πρόεδρο 10ου Περιφερειακού Τμήματος Ο.Ε.Ε.:
Παππά Γεώργιο
Πρόεδρο Π.Ο.Φ.Ε.Ε.:
Καμπάνη Βασίλειο
Πρόεδρο Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Αχαΐας:
Μπογιάκη Αλέξανδρο

Κύριε Υπουργέ,

Με την Κ.Υ.Α. Δ1α/Γ.Π.οικ.9147/10.2.2021 (Φ.Ε.Κ. Β’ 534/11-02-2021) καθορίστηκαν οι περιοχές που εντάσσονται στα επίπεδα «αυξημένου» και «πολύ αυξημένου» κινδύνου για το διάστημα από 11/2 έως και 28/2, καθώς και τα έκτακτα μέτρα προστασίας που ισχύουν σε αυτές.

Το Υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του την Πέμπτη 11/2 έδωσε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους βάσει της ανωτέρω Κ.Υ.Α., να δηλώσουν τις αναστολές συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους έως και την Κυριακή 14/2. Έδωσε, δηλαδή, ένα χρονικό περιθώριο 2 εργασίμων / 4 ημερολογιακών ημερών.

Με την Κ.Υ.Α. Δ1α/Γ.Π.οικ.9769/12.2.2021 (Φ.Ε.Κ. Β’ 586/13-02-2021) επήλθε τροποποίηση στην αρχική απόφαση και εντάχθηκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, αντί αποκλειστικά του Δήμου Πατρέων, όπως ίσχυε μέχρι τη δημοσίευσή της.

Εν ολίγοις, οι υπόλοιπες περιοχές (πλην Πάτρας) της Αχαΐας ενημερώθηκαν ότι εντάσσονται στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου με τη δημοσίευση της τροποποιητικής Κ.Υ.Α. το Σάββατο 13/2.

Ενώ, λοιπόν, οι επαγγελματίες της περιοχής μας αναμέναμε ότι θα δοθεί αντίστοιχο χρονικό περιθώριο για τη δήλωση των αναστολών συμβάσεων εργασίας μετά την ένταξη του συνόλου της Αχαΐας στα έκτακτα μέτρα, με μεγάλη έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια ενέργεια από το Υπουργείο.

Δηλαδή το Υπουργείο απαίτησε να έχουν δηλωθεί οι αναστολές συμβάσεων εργασίας για ολόκληρη την Αχαΐα μέχρι την Κυριακή, βάσει μίας υπουργικής απόφασης που δημοσιεύτηκε το Σάββατο!

Συνειδητοποιείτε από πόσες μέρες αποτελείται αυτό το διάστημα;

Από 0 (ολογράφως: μηδέν) εργάσιμες και 1,5 ημερολογιακές.

Να το ξαναγράψουμε για ακόμα μεγαλύτερη έμφαση: ΜΗΔΕΝ εργάσιμες + 1,5 ημερολογιακές.

Ας αφήσουμε στην άκρη οποιαδήποτε κουβέντα περί ελεύθερου χρόνου, δικαιώματος ξεκούρασης, οικογενειακών αναγκών κτλ. Δυστυχώς, ο κλάδος μας έχει συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια στην ανάλγητη αντιμετώπιση από την εκάστοτε ηγεσία των Υπουργείων.

Ας αγνοήσουμε, επίσης, το νομικό κενό που υπάρχει με την τροποποίηση – αντί για έκδοση νέας – μίας Κ.Υ.Α. που ορίζει την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων από 11/2 έως και 28/2, τη στιγμή που την Πέμπτη 11/2 και την Παρασκευή 12/2 οι συγκεκριμένοι Κ.Α.Δ. σε ολόκληρη την Αχαΐα (πλην Πάτρας) λειτουργούσαν κανονικά!

Ας αναρωτηθούμε όμως:

– Σε ποια ευνομούμενη πολιτεία δε θα δινόταν το περιθώριο τουλάχιστον 2 εργασίμων ημερών για τη διεκπεραίωση μίας υποχρέωσης που δημιουργήθηκε αιφνιδιαστικά ένα Σάββατο;

– Με ποια λογική δόθηκε αυτή η δυνατότητα στις επιχειρήσεις της Πάτρας, αλλά στερήθηκε από τις επιχειρήσεις της Αιγιάλειας, των Καλαβρύτων και των λοιπών περιοχών;

– Πόσο δύσκολο θα ήταν και τι κόστος θα είχε για το Υπουργείο αν έδινε το δικαίωμα σε ένα εμπορικό κατάστημα του Αιγίου ή των Καλαβρύτων να δηλώσει τις αναστολές συμβάσεων εργασίας έως την Τρίτη 16/2;

– Τελικά ο ρόλος του Υπουργείου είναι να ορίζει ασφυκτικές/απάνθρωπες προθεσμίες τιμωρητικού χαρακτήρα ή να εποπτεύει και να συντονίζει με τις αποφάσεις και τις οδηγίες του την κοινή προσπάθεια να ξεπεράσουμε την υγειονομική/οικονομική κρίση;

Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή:

α) η αλληλουχία των γεγονότων και των αποφάσεων συγκρούεται με τις έννοιες του «κράτους δικαίου» και της «χρηστής διοίκησης»,

β) ο χειρισμός του θέματος από το Υπουργείο θίγει στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες και δικαιώματα,

γ) όλα αυτά δεν αποτελούν συντεχνιακό αίτημα ενός κλάδου, παρά απαιτούν μόνο απλή ανθρώπινη θεώρηση των καταστάσεων,

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

να οριστεί άμεσα νέα προθεσμία αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής (και όχι για όσες έχουν χαρακτηριστεί «πληττόμενες») βάσει της Κ.Υ.Α. Δ1α/Γ.Π.οικ.9769/12.2.2021, ώστε να δηλώσουν τις αναστολές συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με έναρξη το Σάββατο 13/2.

Με τιμή,

Το Δ.Σ. του Σ.Ο.Λ./Φ.Ε.Ε.