Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στήριξη στις 910 μονάδες για το Γενικό Δείκτη κατά τη σημερινή συνεδρίαση

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Διεθνείς αγορές

Οι αμερικανικοί δείκτες (Dow Jones και S&P 500) ξεκίνησαν ανοδικά τροφοδοτούμενοι κυρίως από την επιχειρηματική κινητικότητα. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες είχαν μεικτές τάσεις αλλά και μικρές μεταβολές. Ο κίνδυνος της πανδημίας, επανέρχεται δριμύτερος στα ευρωπαϊκά κράτη και φοβίζει και τα χρηματιστήρια που είχαν προεξοφλήσει διαφορετικές εξελίξεις. Επιβεβαιώνονται δηλαδή όσοι αναλυτές δήλωναν στα μέσα του 2021 ότι η πανδημία θα εξακολουθήσει να είναι το ‘κλειδί’ της οικονομικής ανάπτυξης και της χρηματιστηριακής πορείας.

Οι μετοχές του ΟΤΕ και της ΔΕΗ στήριξαν την αγορά

Γνώριμο και αναμενόμενο το σημερινό δρομολόγιο του Γενικού Δείκτη που κινήθηκε μέσα σε ένα εξαιρετικά μικρό εύρος διακύμανσης αλλά με αρκετά αυξημένη ενδοσυνεδριακή κινητικότητα στις μετοχές. Τελικά έκλεισε στο όριο της στήριξης των 910 μονάδων που απ’ ότι δείχνει η τάση είναι εξαιρετικά ευάλωτο να σπάσει και αυτό.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 910,63 μονάδες με υποχώρηση (-0,36%). Η αξία συναλλαγών στα 63 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 51 έκλεισαν ανοδικά και οι 59 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap ) υποχώρησε κατά (-0,48%) ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν σχεδόν αμετάβλητος (-0,01%) δείγμα ότι υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον και στην μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (0,77%), οι Πρώτες ύλες (0,51%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (0,47%), Τεχνολογία (0,4%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι Τροφίμων-Ποτών (-1,45%), Πετρελαίου-Αερίου (-1,08%). Οι τράπεζες υποχώρησαν κατά (-0,7%).

Οι μετοχές με τις υψηλότερες συναλλαγές ήταν της ΔΕΗ , του ΟΤΕ, της ΕΤΕ, της Alpha Bank, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, της Eurobank.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς διακατέχεται από μία ανησυχία για την ‘επόμενη ημέρα’ της πανδημίας. Με τα κρούσματα σε υψηλά επίπεδα και τις φημολογίες για νέα μέτρα να διαχέονται στην οικονομία, οι εξελίξεις είναι θολές. Τα δημοσιονομικά στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού (Ιανουαρίου-Οκτωβρίου) δείχνουν ότι ενισχύονται τα έσοδα και βελτιώνεται η φορολογική εικόνα αλλά υπάρχει και μία οπισθοχώρηση στις δημόσιες επενδύσεις.

Με δεδομένο ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν το 65% του ελληνικού χρηματιστηρίου, μόνο με ξένες εισροές κεφαλαίων προς ελληνικές μετοχές μπορεί να υπάρξει επιστροφή του Γενικού Δείκτη και της αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα. Προς το παρόν, οι ξένοι επενδυτές αποκομίζουν τις υπεραξίες τους από μετοχές που είχαν καταγράψει άνοδο κατά το προηγούμενο διάστημα.