Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Σταθεροποιητικά πέριξ των 915 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Με τις αμερικανικές αγορές κλειστές (αργία), οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν αρκετά καλά σήμερα και μάλιστα με αυξημένους όγκους συναλλαγών στα μεγάλα χρηματιστήρια. Οι αγορές έχουν αποδεχθεί το συμψηφισμό ‘ανάπτυξη και περιορισμό των χρηματοδοτήσεων’ που έθεσε η ΕΚΤ και έτσι έχουν στραμμένο το ενδιαφέρουν στις αναπτυξιακές κινήσεις των ΑΕΠ των ισχυρών οικονομιών της Ευρωζώνης. Στην Ελλάδα, τα μέτρα στήριξης εισοδήματος απέναντι στο πρόβλημα της αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων βρίσκεται στο προσκήνιο και απασχολεί τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών αναμένεται να εκδηλωθεί μετά την ΔΕΘ για την Ελλάδα και υπό δύο βασικές προϋποθέσεις.
α) να μην έχει αλλάξει το κλίμα στις διεθνείς αγορές
β) Να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία που θα υπερκαλύψει τις πληθωριστικές πιέσεις.   

Μικρό εύρος διακύμανσης στον Γενικό Δείκτη και κλείσιμο με οριακή μεταβολή

Το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε οριακή θετική μεταβολή (0,06%) στις 915,62 μονάδες σε μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας αλλά μέσα σε ένα μικρό εύρος διακύμανσης 9 μονάδων.

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, η έλλειψη ειδήσεων οδήγησε σε ήπιες μεν αλλά αυξημένες δε μεταβολές δεικτών και μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 915,62 μονάδες με άνοδο 0,06%, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49 εκατ. Ευρώ.  Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 44 έκλεισαν ανοδικά και οι 72 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,16% ενώ αντίθετα ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) υποχώρησε κατά (-0,58%).  Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (1,34%) με επιστροφή αγοραστών στον ΟΤΕ, Τεχνολογίας (0,88%), τράπεζες (0,39%) με μεικτές τάσεις ( άνοδος σε ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank, υποχώρηση σε Πειραιώς). Πτωτικά κινήθηκαν Πρώτες Ύλες (-0,69%), Τρόφιμα-Ποτά (-0,42%), Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (-0,26%).    
Σε αξία συναλλαγών ξεχώρισαν οι τίτλοι των Intertech, Πειραιώς, Alpha Bank, ΕΤΕ και Μυτιληναίου.

Ο Γεν. Δείκτης δείκτης ότι, κόντρα στις τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ 910-920 μονάδων περιμένοντας το επόμενο ρεύμα ανόδου από ξένους επενδυτές που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν το discount του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι των ξένων αγορών και τις προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν. Η περίοδος μετά την ΔΕΘ θα ξεκαθαρίσει τον ορίζοντα και για το ελληνικό χρηματιστήριο.