Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 762,13 μονάδες ο Γ.Δ. με πτώση -2,16%.

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι ελπίδες να δούμε αναστροφή της πτωτικής τάσης κράτησαν μόλις 10 λεπτά στην έναρξη της συνεδρίασης. Μετά, ακολουθώντας και την μεταστροφή στις ξένες αγορές, οι πωλητές κυριάρχησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών πιέζοντας την πλειονότητα των blue chips και ιδιαίτερα τις τραπεζικές μετοχές προς χαμηλότερα επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης, στα μισά της συνεδρίασης υποχωρούσε προς την στήριξη των 750 μονάδων αλλά τελικά φαίνεται ότι η στήριξη αυτή λειτούργησε όταν έφτασε στις 755,6 μονάδες κατά τις 15.00 το μεσημέρι, με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί πάνω από -5%. Στο σημείο αυτό ξεκίνησαν κάποιες επιλεκτικές αγορές, σε συγκεκριμένους τίτλους και σε συγκεκριμένες τιμές που περιόρισαν και την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη και τον οδήγησαν στο κλείσιμο στις 762,13 μονάδες με υποχώρηση -2,16%. Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη στα 73 εκατ. Ευρώ.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 25 έκλεισαν ανοδικά και οι 95 πτωτικά.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-3,85%), Πρώτων Υλών (-3,73%), Τηλεπικοινωνιών (-3%). Ανοδικά έκλεισε μόνο ο δείκτης Προσωπικών και Οικιακών προϊόντων (0,39%) λόγω αντίδρασης της Jumbo.

Η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει τρεις βασικούς λόγους.

– Απομάκρυνση κάποιων εγχώριων και ξένων επενδυτών από τραπεζικές μετοχές που τους έδωσαν μεγάλα κέρδη

– Τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών

– Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Όσο το πρόβλημα της πανδημίας συνεχίζεται, τόσο η ελληνική οικονομία θα δυσκολεύεται να βρει διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ξένες αγορές

Μία αντίστοιχη πτωτική εμπειρία είχαν και οι ξένες αγορές σε Ευρώπη και η Βρετανία κατά την σημερινή ημέρα. Αν και ξεκίνησαν για μερικά λεπτά ανοδικά, βρέθηκαν να υποχωρούν στο μεγαλύτερο μέρος των συνεδριάσεών τους. Στην Αμερική, μικρές απώλειες καταγράφει ο Dow Jones ενώ ανοδικά κινούνται (τουλάχιστον στην πρώτη ώρα συνεδρίασης) ο S&P 500 και ο Nasdaq με τον τελευταίο να κινείται και σε ιστορικά υψηλά. Η σύγκριση της πτώσης των ξένων αγορών σε σχέση με το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι οι περισσότερες μεγάλες ξένες αγορές διορθώνουν από τα ιστορικά υψηλά τους ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο ακόμη απέχει αρκετά από τα επίπεδα που είχε πέρυσι τέτοια εποχή.