Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 795,24 μονάδες ο Γεν. Δείκτης με άνοδο 2,06%

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Διεθνείς αγορές: Ούτε η πολιτική κρίση στη Βρετανία εμπόδισε την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών

Πολύ καλό κλίμα επικράτησε σήμερα και στις διεθνείς αγορές, παρά τα πολιτικά προβλήματα στη Βρετανία. Στις ΗΠΑ, τα δεδομένα που συγκεντρώνει η FED συνηγορούν ότι οι φόβοι για ύφεση είναι υπερβολικοί και οι 3 μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά. Ο Dow Jones ξεπέρασε τις 31.200 μονάδες, ο S&P 500 τις 3.880 μονάδες και ο Nasdaq τις 11.521 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά από το πρωί και απ’ ότι φαίνεται θα υπάρχει ένα αισιόδοξο μήνυμα στη λήξη των συνεδριάσεων. Ο γερμανικός DAX καταγράφει σημαντική άνοδο 1,76% στις 12.815 μονάδες (στις 17.30 ώρα Ελλάδος), ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 1,64% και κινείται πάνω από τις 6.000 μονάδες και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 είχε άνοδο 1,89%.

Τα βλέμματα όλων των επενδυτών είναι στραμμένα στις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία και στην ‘αποκαθήλωση’ του Μπόρις Τζόνσον εν μέσω μεγάλων οικονομικών προβλημάτων. Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 1,4% και διαμορφώνονταν πάνω από τις 7.200 μονάδες.

Έντονη ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω τραπεζών και λοιπών blue chips

Με δυνατή τραπεζική αντεπίθεση συνοδευόμενη με μία εξίσου καλη ανοδική αντίδραση των μη χρηματοοικονομικών blue chips, ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε – με χρονική υστέρηση 2 συνεδριάσεων- την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών. Η σημερινή ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν επιταχυνόμενη κατά τις δύο τελευταίες ώρες της συνεδρίασης. Ο Γεν. Δείκτης έκλεισε στις 795,24 μονάδες με άνοδο 2,06% και αξία συναλλαγών στα 74 εκατ. Ευρώ. Έντονα ανοδικό ήταν το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων με 75 μετοχές να κλείνουν θετικά και 33 πτωτικά. Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 2,29% και ο δείκτης Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κατά 3,43%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ξεχώρισε η άνοδος στις Πρώτες Ύλες (6,67%), στο Εμπόριο (5,59%) λόγω καλών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Jumbo, οι βιομηχανικές υπηρεσίες (5,27%) κυρίως λόγω Cenergy, Viohalco και ΕΛΧΑ  και οι Τράπεζες με 4,26% με άνοδο και στις 4 συστημικές μετοχές. Υποχώρησαν τα Τρόφιμα-Ποτά (-1,37%) λόγω Coca Cola HBC και οι πετρελαϊκές (-1,71%) λόγω Motor Oil. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Eurobank, η ΕΤΕ, ο ΟΤΕ, η Τράπεζα Πειραιώς, ο Μυτιληναίος.

Μετά την σημερινή ανοδική και εκτονωτική συνεδρίαση, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά περιμένει την αυριανή αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο FITCH προκειμένου να διαμορφώσει μία πιο αισιόδοξη τάση. Η αγορά ποντάρει ιδιαίτερα στην αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και τις μεταφορές καθώς και στην εξωστρέφεια που δείχνουν μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι (Cenergy), στο ανοδικό momentum του real estate (ομολογιακό δάνειο Lamda Development,  είσοδος Dimand στο Χ.Α) καθώς και στην ενέργεια και στις υποδομές.

Source