Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 822,51 μονάδες, με υποχώρηση 1,49%, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η πτώση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές συνεχίζεται λόγω φόβων για ύφεση σε Αμερική και Ευρώπη. Ωστόσο παρά το πτωτικό ξεκίνημα στις αμερικανικές αγορές, καταγράφονταν αγοραστικές κινήσεις με αποτέλεσμα να καλυφθούν νωρίς οι αρχικές απώλειες.

Το ζητούμενο για τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι εάν η ΕΚΤ προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων 0,5% ή 0,75%. Αν μέχρι χθες η αύξηση κατά 0,75% θεωρείτο δεδομένη πολλοί αναλυτές έχουν αμφιβολίες εάν η κα Λαγκάρντ θα τολμήσει μία επιθετική (hawkish) αύξηση μπρος στο φάσμα της επικείμενης ύφεσης. Η απάντηση θα δοθεί αύριο (8/9).

Σημαντική πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω πωλήσεων σε blue chips

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η ανακοίνωση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στο α’ εξάμηνο 2022 δεν στάθηκε ικανή να περιορίσει τις πιέσεις σε δεικτοβαρή blue chips και την πτώση του Γενικού Δείκτη, ακόμη και κάτω από τις 820 μονάδες. Η συνεδρίαση ήταν έντονη πτωτική με ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 822,51 μονάδες με υποχώρηση 1,49%. Η αξία συναλλαγών αυξήθηκε (σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις) στα 70,5 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 38 έκλεισαν ανοδικά και οι 66 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μειώθηκε κατά 1,48% με ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των blue chips. Mυτιληναίος, Jumbo, Cenergy, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ ήταν μετοχές που διασώθηκαν από την μεγάλη πτώση. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε κατά 0,76%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Υγείας (3,66%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (0,12%), Βιομηχανικών προϊόντων (0,56%). Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Πετρελαϊκών (-2,86%), τροφίμων-ποτών (-2,51%), Πρώτων Υλών (-2,07%), Τηλεπικοινωνιών (-1,99%).

Ούτε η ανάπτυξη ούτε τα μεγέθη α’ εξαμήνου μπορούν να περιορίσουν τους πωλητές

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι παγιδευμένη σε ένα αρνητικό διεθνές περιβάλλον με τα περισσότερα ξένα funds να μειώνουν θέσεις σε ελληνικά blue chips. Τα θετικά μακροοικονομικά μηνύματα (υψηλή ανάπτυξη στο α’ εξάμηνο 2022) δεν φαίνεται ότι επέδρασε στις προθέσεις τους ενώ και τα μεγέθη α’ εξαμήνου που ανακοινώνουν οι εισηγμένες , πέφτουν στο κενό ακόμη και εάν θετικά.

Source