Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 827,06 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 0,25% αλλά αυξημένη μεταβλητότητα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, καταγράφηκε ήπια ανοδική κίνηση με τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει τις 830 μονάδες στην αρχή της συνεδρίασης αλλά να μην έχει την απαραίτητη δυναμική για να διατηρήσει τα κεκτημένα. Η μεταβλητότητα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και οι μεταβολές διαφοροποιήθηκαν ανάμεσα στα blue chips και τους κλάδους.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 827,06 μονάδες με άνοδο 0,25%. Η αξία συναλλαγών ήταν σχετικά χαμηλή στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και έφτασε στα 50,5 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 71 έκλεισαν ανοδικά και οι 43 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι Εμπορίου (1,74%), Πετρελαίου-Αερίου (1,6%), Πρώτες Ύλες (1,42%), Τρόφιμα-Ποτά (0,92%), Τράπεζες (0,16%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Ταξιδιών (-1,69%), Τηλεπικοινωνίες (-0,85%), Βιομηχανικά Προϊόντα Υπηρεσίες (-0,85%).  

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) είχε οριακή άνοδο λόγω των μεικτών τάσεων. Αυξημένο ήταν και το ενδιαφέρον των επενδυτών για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE Mid Cap να αυξάνεται κατά 0,74%.

Θετική η συγκυρία για το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά πολλοί οι παράμετροι για την άνοδο

Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου θα εξαρτηθεί βραχυπρόθεσμα, από την εξέλιξη της πανδημίας και το άνοιγμα σημαντικών κλάδων της ελληνικής επιχειρηματικότητας όπως το λιανικό εμπόριο, η εστίαση και ο τουρισμός. Επίσης οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων χρήσης 2020 θα δώσουν ανάγλυφα την εικόνα των εισηγμένων. Στον τραπεζικό κλάδο, οι πολλές ειδήσεις που υπήρχαν την προηγούμενη εβδομάδα έδωσαν σημαντική ώθηση κατά 12,2% στον τραπεζικό δείκτη και έφεραν τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 825,02 μονάδων την Παρασκευή. Αν η θετική συγκυρία συνεχιστεί για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές ίσως δούμε πολύ σύντομα τον Γενικό Δείκτη να πραγματοποιεί νέα υψηλά πάνω από τις 830 μονάδες. Ήδη έχει καλύψει τις απώλειες της πανδημίας (Μάρτιο 2020-Μάρτιο 2021) και πλέον ο στόχος είναι να κινηθεί προς τα τέλη 2019 και αρχών 2020.