Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 846,46 μονάδες η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη. Αυξημένοι οι όγκοι συναλλαγών

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Παγκόσμια ενεργειακή και οικονομική κρίση

Η ενεργειακή κρίση οξύνεται, ο πληθωρισμός ανά τον κόσμο αυξάνεται, οι οικονομίες διαγράφουν τις προοπτικές για σημαντική ανάπτυξη και οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για το α’ εξάμηνο 2022 και ενδεχομένως για ολόκληρο το 2022.

Ουσιαστικά αυτές τις ημέρες βιώνουμε την ολική επενδυτική υποχώρηση καθώς εκτός από την κατάρρευση των χρηματιστηρίων και των κρατικών και εταιρικών ομολόγων υπάρχει ένας πληθωρισμός που ροκανίζει και τις καταθέσεις ενώ ταυτόχρονα συρρικνώνεται και η υπάρχουσα ρευστότητα των οικονομιών.

Κάτω από τις 850 μονάδες ο Γεν. Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 846,46 μονάδες με υποχώρηση κατά 1,88% που κορυφώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης. Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη στα 101,8 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, μόλις 12 έκλεισαν ανοδικά και 102 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 1,94% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε κατά 2,95%. Να επισημάνουμε εδώ ότι σε αρκετές μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, η υποχώρηση δεν οφείλεται τόσο στην ύπαρξη μεγάλων εντολών πώλησης όσο στην έλλειψη εντολών αγοράς. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση διασώθηκαν μετοχές όπως η Coca Cola HBC και η Jumbo ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης έχασε το θετικό πρόσημο και ο ΟΤΕ.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-4,33%), Πρώτων Υλών (-4,31%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-3,39%), Εμπορίου (-2,93%), Τεχνολογίας (-2,78%). Την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (4,75%) λόγω Coca Cola HBC, Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (0,21%) λόγω Jumbo.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Alpha Bank, ΕΤΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Πειραιώς, Eurobank.

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να κινηθεί αυτόνομα σ’ αυτή τη συγκυρία. Εάν υπάρξουν θετικά σινιάλα ανάκαμψης στις διεθνείς αγορές θα ακολουθήσει και αυτό ανοδικά. Προς το παρόν σε νέα υποχώρηση, η πρώτη στήριξη είναι στις 820 μονάδες Γεν. Δείκτη και εν συνεχεία οι 800 μονάδες όπου ουσιαστικά επιστρέφουμε πίσω στην περίοδο των lockdown του 2020.

Source