Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 858,92 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με υποχώρηση (-4,45%)

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η νέα μετάλλαξη του Covid 19 είναι στην Ευρώπη (Βέλγιο) και τρομοκρατεί τις χρηματιστηριακές αγορές. Και όχι μόνο τις ευρωπαϊκές που από το πρωί άνοιξαν με τις μεγαλύτερες πτώσεις από τις 19 Ιουλίου 2021, αλλά και τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές που ξεκίνησαν έντονα ανοδικά αν και με μικρότερους ρυθμούς υποχώρησης σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές. Η κατάσταση θυμίζει Μάρτιο 2020 και οι αγορές έχουν καλή μνήμη. Το θέμα είναι εάν σε υγειονομικό επίπεδο, τα εμβόλια καλύπτουν και σε ποιο βαθμό την νέα μετάλλαξη (αφρικανική) και πόσο θα επηρεαστούν οι ευρωπαικές οικονομίες απ’ αυτήν.

Η “τέλεια καταιγίδα” στις χρηματιστηριακές αγορές. Μεγάλη πτώση και στο ελληνικό χρηματιστήριο

Αυτό που ζει η παγκόσμια χρηματιστηριακή κοινότητα είναι η ‘τέλεια καταιγίδα’. Μία νέα έκρηξη πανδημίας με απρόβλεπτες υγειονομικές συνέπειες, τις Κεντρικές Τράπεζες με πολύ λιγότερα όπλα στα χέρια τους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ανάπτυξης και χρέους, οι πολίτες φοβισμένοι και κουρασμένοι όπως και οι κυβερνήσεις.  Με δεδομένο ότι προ εβδομάδος, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σε ιστορικά υψηλά (πλην ελληνικού βεβαίως, βεβαίως) δίνει την ευκαιρία στους διεθνείς επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους. Έτσι εξηγείται η μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών αγορών. Και η Ελλάδα; Εδώ που ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 11μηνου μεταξύ 850-930 μονάδων απέχοντας περίπου 2 χρόνια από τις 1.000 μονάδες και 22 χρόνια από τα ιστορικά υψηλά του, οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης δέχθηκαν ομαδικά πυρά από πωλητές ενώ χωρίς αγοραστικό ενδιαφέρον διαπραγματεύθηκαν πολλές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.  Ενδεικτικό της μεγάλης πίεσης στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι χάθηκε σήμερα κεφαλαιοποίηση ύψους 3 δισ. Ευρώ και ότι από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν μόλις 9 έκλεισαν με άνοδο και 115 πτωτικά.

Οι πιέσεις ήταν αυξημένες και στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) που υποχώρησε κατά (-4,61%) και στις μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που υποχωρούσαν έντονα με ανύπαρκτη ζήτηση. Η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με πτώση και μάλιστα άνω του (-2%). Με εξαίρεση τις μετοχές του ΟΤΕ και της Jumbo που έδειξαν σημάδια αντίδραση και έκλεισαν με τις μικρότερες απώλειες, τα περισσότερα blue chips ‘βυθίστηκαν’ χωρίς αντίσταση.

Στους επιμέρους κλάδους, μόνο ο κλάδος Υγείας ισορρόπησε ενώ όλοι οι υπόλοιποι βυθίστηκαν. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-6,41%), των Πρώτων Υλών (-5,52%), Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-5,05%), Εμπορίου (-4,91%), των Ταξιδιών-Αναψυχής (-4,47%), Πετρελαίου-Αερίου (-4,33%).

Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα είχαν οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΕΤΕ, ΜΙΓ, ΔΕΗ, Frigoglass

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά περιμένει τις εξελίξεις τη Δευτέρα για να δούμε εάν θα έχουμε επιστροφή σε υψηλότερα επίπεδα ή θα βιώσουμε μία νέα πτώση ενδεχομένως και προς τις 800 μονάδες Γεν. Δείκτη.