Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 871,06 μονάδες διαμορφώθηκε ο Γ.Δ. στο τέλος της πρώτης συνεδρίασης του Οκτωβρίου

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο φόβος του πληθωρισμού «κτυπά την πόρτα» των χρηματιστηρίων

Σε υψηλό 13 ετών διαμορφώνεται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και οι χρηματιστηριακές αγορές πλέον είναι πεπεισμένες ότι οδεύουμε σε κάποια διορθωτική κίνηση σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.  Αντίστοιχες βέβαια πληθωριστικές πιέσεις (που όμως εκλαμβάνονται διαφορετικά) έχουν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές, αποκαθηλώνονται από τα ιστορικά υψηλά τους όπως και οι ευρωπαϊκές όμως αυτό δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα προς το παρόν, σε σχέση με τις επιπτώσεις της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους στις βιομηχανίες.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η συνεδρίαση ξεκίνησε με υποχώρηση του Γεν. Δείκτη κάτω από τις 860 μονάδες , όμως στα επίπεδα εκείνα (858μ) λειτούργησαν οι τεχνικές στηρίξεις και με την εμφάνιση πρώτων αγοραστών σε blue chips, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 865 μονάδες φτάνοντας μάλιστα και πάνω από τις 870 μονάδες σε μία μοναχική ανοδική πορεία.

Το κλείσιμο της πρώτης συνεδρίασης του μήνα, βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 871,06 μονάδες με άνοδο 0,66%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51,04 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 63  έκλεισαν ανοδικά και οι 59 πτωτικά.

Ο δείκτης FTSE Large Cap κατέγραψε άνοδο 0,65%  και ο δείκτης Mid Cap 1,2%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των  Πρώτων Υλών (2,8%), Βιομηχανικών Προϊόντων (1,85%), Πετρελαϊκών (1,36%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,15%) ενώ υποχώρησε ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών (-0,35%).

Τις περισσότερες συναλλαγές είχαν οι μετοχές ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Αlpha.

Η αναστροφή της τάσης στη μέση της συνεδρίασης δίνει δύο χρηματιστηριακά μηνύματα. Πόσο μεγάλη μεταβλητότητα έχει αποκτήσει το ελληνικό χρηματιστήριο και πόσο υποτιμημένο παραμένει σε σχέση με τις ευρωπαικές αγορές.  Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι η αγορά εκτίμησε θετικά τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που ανήγγειλε ο κ. Σταϊκούρας και τις ενθουσιώδεις εκθέσεις των ξένων επενδυτών για την ελληνική οικονομία.