Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 871,07 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η αντίδραση κάποιων μη χρηματοοικονομικών blue chips οδήγησε στο κλείσιμο της συνεδρίασης τον Γενικό Δείκτη σε θετικό πρόσημο και οριακή άνοδο πάνω από τις 870 μονάδες. Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και ο Γενικός δείκτης συνέχισε την κίνησή του με μεταβλητότητα μεν αλλά σε μικρό εύρος. Ουσιαστικά για μία ακόμη συνεδρίαση είχαμε αντίρροπες δυνάμεις με τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν και (κάποιες) μη χρηματοοικονομικές όπως ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ να αυξάνονται και να καλύπτουν τις τραπεζικές απώλειες. Αυτό οδήγησε σε μία διακύμανση του Γενικού Δείκτη της τάξης των 5 μονάδων!

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτές τις ημέρες υπάρχουν πολλές εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (ΔΕΗ, Prodea) που ουσιαστικά απορροφούν και ρευστότητα από το σύστημα. Επίσης είχαμε και μία εισαγωγή στο Χ.Α (Premia) που αύξησε και το ενδιαφέρον. Οι επενδυτές θεωρούν ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα συσσωρεύσει στα επίπεδα πέριξ των 870-880 μονάδες μέχρι να ξεκαθαρίσει κάπως η κατάσταση με την πανδημία και τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και βέβαια σε εγχώριο επίπεδο. Από εκεί και πέρα ας μην ξεχνάμε, μία περιφερειακή αγορά όπως η ελληνική κινείται ανοδικά με καθυστέρηση σε σχέση με τις ξένες αγορές και διορθώνει πρώτη σε σχέση με τις ξένες αγορές.

Τράπεζες V Μη χρηματοοικονομικά blue chips

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 871,07 μονάδες με οριακή άνοδο 0,16%. Η αξία συναλλαγών ήταν 115 εκατ. Ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ. Ευρώ ήταν από τις ‘ουρές’ τοποθετήσεων στην Alpha Bank. Θετικό ήταν και το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων με 59 ανοδικές μετοχές και 46 πτωτικές.

Ο δείκτης FTSE Large Cap (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινήθηκε σταθεροποιητικά (-0,01%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε άνοδο 1,14%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Τηλεπικοινωνίες (2,12%) με πολύ καλή αντίδραση της μετοχής του ΟΤΕ, τα Τρόφιμα-Ποτά (1,06%) με την μετοχή της Coca Cola HBC να κινείται προς τα 31 ευρώ, τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (0,67%), το Εμπόριο (0,58%) με αντίδραση μετά από πολύ καιρό της Jumbo, οι Κατασκευές -Υλικά (0,56%) με πολύ δυνατή συνεδρίαση της μετοχή του ομίλου Ελλάκτωρ μετά και την έγκριση του Ενημερωτικού για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-1,25%) με απώλειες για Alpha Bank , ΕΤΕ, Πετρελαίου -Αερίου (-0,85%) με πίεση στη μετοχή της Motor Oil, Πρώτων Υλών (-0,8%) και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,49%).

Διεθνείς αγορές: Δηλώσεις Powell για τον πληθωρισμό καθησυχάζουν τις αγορές

To ανοδικό άνοιγμα του Dow Jones στην Αμερική λειτούργησε ως καταλύτης για την αντιστροφή της πτωτικής τάσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται ανοδικά στην αρχή των συνεδριάσεων εξαιτίας δηλώσεων του Powell ( επικεφαλή της FED) σχετικά με τον πληθωρισμό που αποτελεί το μεγάλο αγκάθι.