Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 871,34 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 1,44%

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ακολούθησαν από την αρχή της συνεδρίασης τις τάσεις που υπήρχαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και βγήκαν αγοραστές (ξένοι και εγχώριοι) σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που είχαν πιεστεί ιδιαίτερα την Παρασκευή. Να σημειωθεί ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει εξαντλήσει τα θετικά σενάρια της ανόδου σε ότι αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα 9μηνου που εμφανίζονται σε αρκετές περιπτώσεις καλύτερα των αναμενόμενων και τις επιχειρηματικές κινήσεις των εισηγμένων.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 871,34 μονάδων με άνοδο 1,44%. Η αξία συναλλαγών ήταν 68 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 97 έκλεισαν ανοδικά και οι 18 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 1,45% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 2,27%. Από τους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (3,37%), των Πρώτων Υλών (2,83%), της Τεχνολογίας (2,54%) και των Τραπεζών (2,54%) ενώ υποχώρηση – σχετικά μικρή – είχε ο δείκτης των Τροφίμων Ποτών (-0,93%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι: ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ, ΕΤΕ, Πειραιώς και ΟΠΑΠ οι οποίες πραγματοποίησαν το 70% περίπου των συνολικών συναλλαγών.

Από τις τραπεζικές μετοχές που έδωσαν τον τόνο στην άνοδο, ξεχώρισε η μετοχή της Alpha Bank (ανακοινώνει 9μηνο αύριο), της ΕΤΕ ενώ και Πειραιώς και Eurobank είχαν καλές τεχνικές εικόνες.

Τα προβλήματα των αγορών παραμένουν και περιμένουν τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

Οι χρηματιστηριακές αγορές, μετά το μούδιασμα της Παρασκευής, περιμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Βρετανία, Ιαπωνίας και Αυστραλίας (ζώνη Ωκεανίας) θα προχωρήσουν σε κινήσεις που θα θωρακίσουν εκ νέου τις οικονομίες απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης. Τα προβλήματα με τον πληθωρισμό, το ενεργειακό κόστος (αυξήθηκαν εκ νέου οι τιμές πετρελαίου Brent και WTI), την εφοδιαστική αλυσίδα παραμένουν και ενδεχομένως θα οξυνθούν. Ωστόσο οι κεντρικές τράπεζες, θέλουν να παραμείνουν οι οικονομίες το 2022 στην ίδια ρότα που χαράχτηκε την περίοδο 2020-2021. Θετική λοιπόν, η σημερινή αντίδραση των αγορών αλλά ας περιμένουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να βγάλουμε χρηματιστηριακά συμπεράσματα μετά και τις αναμενόμενες δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών την Πέμπτη και την Παρασκευή. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας στο υγειονομικό πεδίο και αυτό θα απαιτήσει αρκετές εβδομάδες.