Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 876,76 μονάδες με άνοδο 0,11% ο Γενικός Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Μία συνεδρίαση με αυξημένη μεταβλητότητα σε μικρό εύρος διακύμανσης Γενικού Δείκτη ήταν η σημερινή για το ελληνικό χρηματιστήριο. Από την αρχή της συνεδρίασης, φαινόταν ότι θα ήταν πολύ καλύτερη από την χθεσινή ατάραχη πτώση. Έτσι, είχαμε μέσα στην συνεδρίαση πέντε φορές ενδοσυνεδριακή αλλαγή τάσης η οποία προέρχονταν κυρίως από την συμπεριφορά μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος, η Coca Cola HBC και η Eurobank. Τελικά, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 876,76 μονάδες με οριακή άνοδο 0,11%, διατηρώντας έτσι την επαφή με τις 880 μονάδες. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 94 εκατ. Ευρώ και το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων ήταν καθαρά ανοδικό με 61 ανοδικές μετοχές και 42 πτωτικές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,36% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 0,46%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν οι κλάδοι υγείας (5,64%), τραπεζών (2,8%) , προσωπικών –οικιακών προϊόντων (0,63%), Βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών (0,49%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι Εμπορίου (-1,28%), Τηλεπικοινωνιών (-1%), Ταξιδίων-Αναψυχής (-0,98%), Τροφίμων-Ποτών (-0,48%).

Το θετικό στη σημερινή συνεδρίαση ήταν ότι υπήρξε άμεση επενδυτική αντίδραση μετά την χθεσινή έντονη υποχώρηση και έτσι η τάση παραμένει ανοδική μεν αλλά με αυξημένη μεταβλητότητα.

Ανάμεσα στους παράγοντες που ενδεχομένως επέδρασαν θετικά ήταν οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ (Ν. Βέττας) ότι η ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα , στο χειρότερο σενάριο θα είναι πάνω από 1,5% ενώ στο καλύτερο σενάριο μεταξύ 3,5-4%.

Τα αποτελέσματα χρήσης και οι επιχειρηματικές κινήσεις του τελευταίου διαστήματος συντηρούν μία συγκρατημένη αισιοδοξία στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Ο στόχος για επιστροφή προς τις 900 μονάδες παραμένει εφικτός αλλά πλέον έχει επιστρέψει και το αρνητικό σενάριο, δηλαδή καθοδική κίνηση προς τις 850 μονάδες.

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης (σχετικά με το PEPP) αναμένεται να διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό τον βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα κίνησης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Διορθωτικά οι ευρωπαικές και οι αμερικανικές αγορές

Θετικό ήταν επίσης το γεγονός ότι αυτή τη φορά το ελληνικό χρηματιστήριο αντέδρασε στην πτώση ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαικές αγορές ήταν καθαρά διορθωτικές. Οι δηλώσεις Ντράγκι (πρέπει να προετοιμαστούμε καλά γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η πανδημία) για την Ιταλία φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει και τις υπόλοιπες ευρωπαικές αγορές. Στην Αμερική, οι χρηματιστηριακοί δείκτες ξεκίνησαν πτωτικά εξαιτίας φόβων για επιδείνωση της πανδημίας. Ωστόσο μέσα στην εβδομάδα περιμένουμε μία σειρά εταιρικών ανακοινώσεων για αποτελέσματα χρήσης 2020 που ίσως αποτελέσουν παράγοντες διατήρησης της χρηματιστηριακής αισιοδοξίας.