Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 876,96 μονάδες με υποχώρηση 1,09% ο Γενικός Δείκτης


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

«Μία προδιαγεγραμμένη πτώση» θα ήταν ο καλύτερος τίτλος για να περιγράψει την σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σε μία συνεδρίαση που ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε λόγω έλλειψης συναλλαγών (μόλις 37 εκατ. Ευρώ που είναι ο χαμηλότερος τζίρος μέσα στο 2021) δεν θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε πολλά πράγματα. Όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ευρωπαϊκές αγορές ενώ ξεκίνησαν πτωτικά, πέρασαν (η πλειονότητα) σε θετικά κλεισίματα. Μία ειδοποιός διαφορά που δείχνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο πάσχει από έλλειψη επενδυτικού ενθουσιασμού και μάλλον από ‘επενδυτική κατάθλιψη’. Πως θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε αλλιώς την μεγάλη πτώση λόγω απραξίας μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να υποχωρήσουν. Επίσης είναι εντελώς διαφορετικοί οι λόγοι που υποχωρούσαν το πρωί οι ευρωπαϊκές αγορές και οφείλονταν κυρίως στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου λόγω OPEC.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι λόγοι για την σημερινή υποχώρηση είναι δύο. Ο πρώτος λόγος είναι ότι από την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε καθοδική τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο που φαίνεται ότι συνεχίζεται. Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι έχουμε αρχίσει να προεξοφλούμε και τις αρνητικές καταστάσεις και όχι μόνο τα θετικά σενάρια. Το ελληνικό χρηματιστήριο αρχίζει πλέον να βλέπει και τα αρνητικά σενάρια όπως για παράδειγμα, το επερχόμενο 4ο κύμα της πανδημίας, την μείωση του τουρισμού και τους κινδύνους του φθινοπώρου.

Πτώση χωρίς στήριξη και με χαμηλές συναλλαγές

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μέσα σε ένα στενό εύρος 5 μονάδων, και έκλεισε στις 876,96 μονάδες με υποχώρηση -1,09%. Η υποχώρηση να διευκρινίσουμε ότι οφείλεται σε έλλειψη ζήτησης τίτλων και όχι σε πληθώρα πωλήσεων. Με απλά λόγια, ακόμη και οι μικρές εντολές δεν εκτελούνταν στις τιμές που δίνονταν αλλά αγοραστές έβγαιναν πολύ χαμηλότερα. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 36,5 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 21 έκλεισαν ανοδικά και οι 99 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-1,07%) και ο δείκτης Μid Cap μειώθηκε κατά (-1,29%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι μετοχές Πετρελαίου-Αερίου (-1,65%), τα ταξίδια-αναψυχή (-1,55%), οι τραπεζικές μετοχές (-1,37%) με την μετοχή της Eurobank να κινείται ανοδικά, τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (-1,21%). Από τους κλάδους που αντέδρασαν, ήταν τα τρόφιμα-ποτά (0,47%) με την μετοχή της Coca Cola HBC να κάνει την γνωστή ‘αντιθετική’ της κίνηση (κόντρα στο ρεύμα).