Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 882,10 μονάδες με άνοδο 1,17% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το θετικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών αποτέλεσε αφορμή για ενίσχυση των ανοδικών τάσεων και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και βεβαίως στο ελληνικό. Ο Γενικός Δείκτης από την έναρξη της συνεδρίασης σχεδόν είχε μία σταθεροποιητική κίνηση πέριξ των 870 μονάδων και σταδιακά αύξανε ρυθμούς ανόδου, με αποτέλεσμα στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης να ξεπεράσει και τα επίπεδα των 880 μονάδων και να μπει σε τροχιά προς τις 890 μονάδες, δηλαδή στο επίπεδο που ουσιαστικά αλλάζει η τάση. Θα περιμένουμε τις επόμενες συνεδριάσεις για να δούμε εάν θα έχουμε συσσώρευση στις 880 μονάδες ή συνέχιση της ανοδικής κίνησης προς τις 890 μονάδες.

Αυξανόμενη η άνοδος προς το τέλος της συνεδρίασης

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας στις 880,1 μονάδες με άνοδο 1,17%. Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλή στα 45 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 71 έκλεισαν ανοδικά και οι 44 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) κατέγραψε άνοδο 1,08% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) άνοδο 1,85%. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι δύο από τις ισχυρότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ είχαν αυξημένη μεταβλητότητα και έκλεισαν με αρνητική μεταβολή.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πετρελαϊκών (Motor Oil, EΛΠΕ) με 3,76%, ακολούθησαν τα βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες (2,7%), οι τράπεζες (1,64%) με άνοδο στις μετοχές και των 4 συστημικών, το Εμπόριο (1,43%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-0,91%) λόγω ΟΤΕ, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,45%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-0,32%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΤΕ, η Μυτιληναίος, η ΔΕΗ, η Alpha Bank, η Titan International και ο ΟΠΑΠ.

Θετική εικόνα οι ξένες αγορές που συντηρούν το σενάριο ανόδου του ελληνικού χρηματιστηρίου

Η σημερινή συνεδρίαση, ακολούθησε τις διεθνείς εξελίξεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που παρά τα προβλήματα που εμφανίζονται με την άνοδο του πετρελαίου δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται μόλις πάρει ‘πράσινο σήμα’ από τις ξένες αγορές.

Για το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ομόλογα το μεγάλο στοίχημα είναι η Επενδυτική Βαθμίδα. Όσο γρηγορότερα έχουμε εξελίξεις στο θέμα, τόσο ισχυρότερη θα είναι η άνοδος.