Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 884 μονάδες με την αρωγή ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola HBC ο Γενικός Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στις 884,03 μονάδες ο Γεν. Δείκτης

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, υπήρχε ήπια διακύμανση για τον Γεν. Δείκτη που έκλεισε με άνοδο 0,32% στις 884,03 μονάδες. Η έναρξη της σημερινής συνεδρίασης οδήγησε τον Γ.Δ στα υψηλά ημέρας στις 885 μονάδες αλλά σταδιακά υποχώρησε για να σταθεροποιηθεί πέριξ των 882 μονάδων. Προς το τέλος της συνεδρίασης ενεργοποιήθηκε πάλι το αγοραστικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στις 884 μονάδες. Και ενώ ο Γεν.Δείκτης κινήθηκε ανοδικά, το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων ήταν αρνητικό με 37 μετοχές να κινούνται ανοδικά και 62 πτωτικά. Απ’ αυτό γίνεται κατανοητό ότι οι πιέσεις ήταν περισσότερο στις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης ενώ ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε λόγω ανόδου συγκεκριμένων blue chips. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε και πάλι χαμηλά στα 44,5 εκατ. Ευρώ.

Ο δείκτης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,39% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) μειώθηκε κατά (-0,32%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο είχαν, ο δείκτης ταξιδιών-Αναψυχής αυξήθηκε κατά 2,01%, οι Τηλεπικοινωνίες (1,27%) με τον ΟΤΕ να δίνει και πάλι το στίγμα του στη συνεδρίαση, τα Τρόφιμα-Ποτά (1,09%) με ισχυρή την Coca Cola HBC, άνοδο είχε και ο ΟΠΑΠ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε μεν κατά 0,23% αλλά με μεικτές τάσεις ανάμεσα στις 4 τραπεζικές μετοχές. Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-2,05%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,61%), της Υγείας (-0,41%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Alpha Bank, ο ΟΤΕ, η Lamda Development, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Άνοδος στις διεθνείς αγορές εν μέσω ανησυχιών

Σε κλίμα παγκόσμιας αβεβαιότητας, τα διεθνή χρηματιστήρια κινήθηκαν με γνώμονα ότι η μετάλλαξη omicron θα έχει μικρότερες επιπτώσεις στις οικονομίες απ’ ότι περίμεναν και ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα εστιάσουν στην στήριξη των οικονομιών. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ήπια ανοδικά και σήμερα ενώ ανοδικά ξεκίνησαν πριν από δύο ώρες οι αμερικανικές αγορές με τον Dow Jones να απέχει 3% από τα ιστορικά υψηλά του και τον S&P 500 μόλις 2% από τα ιστορικά υψηλά του.