Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 885,4 μονάδες ο Γεν. Δείκτης με μικρή υποχώρηση

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Μεικτές τάσεις στις διεθνείς αγορές με την σκέψη στις δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες, την FED για τις ΗΠΑ και την ECB (ΕΚΤ) για την Ε.Ε που πλέον είναι αυτές που ‘μοιράζουν τα χαρτιά’ στην χρηματιστηριακή ‘τράπουλα’. Για το ελληνικό χρηματιστήριο, η σημερινή συνεδρίαση ήταν ακόμη μία πτωτική συνεδρίαση και με εξαίρεση την προσπάθεια του market making προς το τέλος της συνεδρίασης να ‘καλωπήσει’ τις αποτιμήσεις από τα χαμηλά επίπεδα που είχαν πέσει.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 879 μονάδες για να αντιδράσει ανοδικά προς το τέλος της συνεδρίασης και να κλείσει τελικά στις 885,40 μονάδες (-0,29%). Για την ανάκαμψη αυτή ίσως βοήθησε και η έκθεση της JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες και η εμφάνιση αγοραστών στα χαμηλά της συνεδρίασης. Η αξία συναλλαγών ήταν και πάλι χαμηλή (55,6 εκατ. Ευρώ) αλλά κάπως καλύτερη από τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 37 έκλεισαν ανοδικά και οι 73 πτωτικά. Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης διαμορφώθηκαν πτωτικά οι περισσότερες, ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε μόλις κατά (-0,22%) με καθοριστικό ρόλο στήριξης από την μετοχή της ΕΤΕ και, βέβαια, του ΟΤΕ που παραμένει σε ανοδικό momentum. Καλή εικόνα είχε και η μετοχή της Coca Cola HBC αλλά και της Μυτιληναίος. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε μεγαλύτερη υποχώρηση (-0,92%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ανοδικά ξεχώρισαν τα Τρόφιμα-Ποτά (1,17%), Τηλεπικοινωνίες (0,66%), Τράπεζες (0,35%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-1,89%), Πρώτων Υλών (-1,55%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,3%), Κατασκευών – Υλικών (-1,2%).

Γενικότερα, το θετικό της συνεδρίασης είναι ότι ο Γενικός Δείκτης και ορισμένα blue chips επέστρεψαν στα επίπεδα της Δευτέρας και δεν υποχώρησαν περαιτέρω αλλά το αρνητικό είναι ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ως ολότητα βρίσκεται σε μία παρατεταμένη αναμονή ενόψει του τέλους του έτους και της αντίδρασης των ξένων αγορών. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η πτώση που βλέπουμε δεν οφείλεται σε επιθετικές πωλήσεις αλλά κυρίως στην έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος (αδιαφορία) για τοποθετήσεις ενόψει τέλους έτους.

Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου (λιγότερες από 10 συνεδριάσεις) δεν περιμένουμε ούτε μεγάλη διόρθωση ούτε μεγάλη άνοδο. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν μία λογική εξέλιξη να συντηρηθούν οι αποτιμήσεις περίπου στα παρόντα επίπεδα (λίγο πάνω ή λίγο κάτω αυτών) και να περιμένουμε από την νέα χρονιά να δούμε μία σημαντική άνοδο, ειδικά τον Ιανουάριο που παραδοσιακά γίνονται οι τοποθετήσεις ενόψει της νέας χρονιάς.