Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 886,72 μονάδες διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης με υποχώρηση 0,85% – Έντονες πιέσεις σε συγκεκριμένες μετοχές στο τέλος της συνεδρίασης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η αλλαγή (ξανά) προθέσεων και δεδομένων για την Evergrande και τα -χαμηλότερα των αναμενόμενων- στοιχεία για την κατανάλωση στην Ευρώπη αποτελέσαν τις αφορμές για ρευστοποιήσεις στο ευάλωτο ελληνικό χρηματιστήριο. Και λέμε στο ευάλωτο γιατί τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (Γερμανία, Γαλλία) δεν επηρεάστηκαν και συνέχισαν ανοδικά όπως και ανοδικά είχαν ξεκινήσει και οι αμερικανικές αγορές.

Δηλώσεις Μυτιληναίου και φήμες για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ πίεσαν την αγορά

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 886,72 μονάδες με υποχώρηση (-0,85%) ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινούνταν πάνω από τις 900 μονάδες μέχρι να επιστρέψουν οι πωλητές προς το τέλος της συνεδρίασης. Οι μεγαλύτερες πιέσεις όμως καταγράφηκαν στην μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 24 έκλεισαν ανοδικά και οι 92 πτωτικά. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα υψηλά επίπεδα 94,2 εκατ. Ευρώ εκ των οποίων τα 42 εκατ. Ευρώ περίπου πραγματοποιήθηκαν από τις μετοχές ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-0,68%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE mid Cap) κατά (-1,8%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,22%), Ταξιδιών-Αναψυχής (1,12%) Τηλεπικοινωνιών (0,76%) και Τροφίμων Ποτών (0,2%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση οι Πρώτες Ύλες (-3,62%), τα Βιομηχανικά Προϊόντα (-3,01%), οι Τράπεζες (-1,47%), Πετρελαίου-Αερίου (-1,19%).

Οι πωλήσεις στη μετοχή του ομίλου Μυτιληναίου (με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του) και στη ΔΕΗ λόγω φημών για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας, και εντάθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης επηρεάζοντας τον Γενικό Δείκτη. Αρνητική γύρισε και η μετοχή της Alpha Bank και της Eurobank ενώ πτωτικά από την αρχή κινούνταν ΕΤΕ , Πειραιώς. Σταδιακά αυξήθηκαν και οι πωλητές στη ΔΕΗ ενώ με άνοδο έκλεισαν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ περιορίζοντας τις πιέσεις.

Η σημερινή συνεδρίαση προβλημάτισε αρκετά τους εγχώριους επενδυτές γιατί η πτώση προς το τέλος της συνεδρίασης ήταν και μεγάλη και αιφνιδιαστική και -για κάποιους- στοχευμένη. Οι χρηματιστές έψαχναν τις αιτίες της αιφνίδιας πτώσης είτε στα παράγωγα είτε σε κάποια αρνητική είδηση που ενδεχομένως είχε συμβεί.

Με άλμα 400 μονάδων ξεκίνησε ο Dow Jones στις ΗΠΑ

Οι δηλώσεις της FED αποτέλεσαν αφορμή για μία νέα ανοδική επανεκκίνηση για τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Ο Dow Jones προσεγγίζει πλέον ξανά τις 34.800 μονάδες, ο S&P 500 είναι στις 4.450 μονάδες και οι υπόλοιποι δείκτες συνεχίζουν ανοδικά.