Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 895,71 μονάδες έκλεισε ο Γεν. Δείκτης κατά την σημερινή συνεδρίαση

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Σταθεροποιητικά ο Γενικός Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μέσα στο εύρος των 895-899 μονάδων και τελικά έκλεισε στις 895,71 (0,06%). Η αξία συναλλαγών και πάλι (αναμενόμενα) χαμηλή στα 43 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 57 έκλεισαν με άνοδο και οι 52 υποχώρησαν. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε οριακά (0,01%) με αντίρροπες δυνάμεις μεταξύ των blue chips και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) είχε μεταβολή 0,02%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των τροφίμων-ποτών (1,56%) λόγω Coca Cola HBC, ακολούθησαν τα Βιομηχανικά Προϊόντα (0,88%) και το Εμπόριο (0,65%). Πτωτικά κινήθηκαν οι τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) με -1,53%, Κατασκευές (-0,61%), Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (-0,57%).

Αδιάφορη και μάλλον αναμενόμενη η εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μέσα σε εύρος 4 μονάδων! Ουδείς μέσα στον Αύγουστο θα περίμενε κάτι διαφορετικό από την στιγμή που δεν υπάρχουν και θεαματικές εξελίξεις σε μακροοικονομικό και μικροοικονομικό ορίζοντα.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα (πυρκαγιές) επισκίασαν κάθε οικονομική και επιχειρηματική ανακοίνωση. Ωστόσο θα σταθούμε στο α’ εξάμηνο του ομίλου “Μυτιληναίος” που ήταν ικανοποιητικό (και το περίμεναν όλοι), στην ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ με σημαντική υπερκάλυψη και στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Jumbo που θεωρήθηκαν από την ίδια την διοίκηση ως ανεκτά ενώ εκτιμά ότι το 2021 παραμένει μία ‘χαμένη’ χρονιά σε σχέση με το 2019. Την αγορά προσπάθησε να κινήσει ανοδικά η μετοχή της Coca Cola HBC που οδεύει προς τα 33 ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της ΔΕΗ ενώ πιέστηκαν οι μετοχές των διυλιστηρίων. Οι τραπεζικές μετοχές και πάλι διαφοροποιήθηκαν μεταξύ τους μεταξύ της ανόδου της Alpha Bank και της υποχώρησης της Eurobank. Αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές της ΕΤΕ και της Πειραιώς.

Πτώση στις αμερικανικές αγορές εξαιτίας ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη

Η μη επίτευξη των στόχων οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ φαίνεται ότι αποτελεί την μεγάλη ανησυχία των αμερικανικών χρηματιστηρίων. Οι δύο μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες (Dow Jones και S&P 500) ξεκίνησαν με υποχώρηση την σημερινή συνεδρίαση. Αντίθετα ανοδικά συνέχιζαν μέχρι λίγο πριν το κλείσιμό τους οι μεγάλες ευρωπαικές αγορές.