Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 897,78 μονάδες ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ξένες αγορές

Οι αμερικανικές αγορές, μετά το ξέφρενο ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων (ειδικά την Πέμπτη) ξεκίνησαν και συνέχισαν τις συνεδριάσεις της Παρασκευής με μεικτές τάσεις. Ήπια υποχώρηση στον Dow Jones και συντηρητική άνοδο σε S&P 500 και Nasdaq. Και εδώ οι επενδυτές προεξόφλησαν θετικές εξελίξεις και θα περιμένουν να τις δουν στο επόμενο διάστημα.
Μικρές ανοδικές κινήσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές κατά το ίδιο διάστημα με τον γερμανικό DAX να έχει πραγματοποιήσει μία θεαματική άνοδο πάνω από τις 14.200 μονάδες μέσα στην εβδομάδα δίνονταν τον ρυθμό και για τους υπόλοιπους δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ο ‘τοίχος’ των 900 μονάδων Γενικού Δείκτη αποδείχθηκε αρκετά ψηλός για να υπερπηδηθεί από την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Η τεχνική αντίσταση που εμφανίζεται στα επίπεδα αυτά (βγαίνουν και πωλητές) είναι ισχυρή και αποτρέπει την υπέρβαση των 900 μονάδων. Μετά από μία υποτονική συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 898,78 μονάδες με υποχώρηση 0,13%, ολοκληρώνοντας όμως μία καλή χρηματιστηριακή εβδομάδα. Η εβδομαδιαία άνοδος ήταν 2,12% ενώ ο Γενικός Δείκτης πλέον ξεπερνά τα επίπεδα των αρχών του έτους κατά 0,5%. Βέβαια υπολείπεται κατά 5-5,5% από τα υψηλά έτους.

Ξεκίνησε καλά η συνεδρίαση αλλά βγήκαν πωλητές

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με έντονη άνοδο του Γεν. Δείκτη προς τις 910 μονάδες (έκανε υψηλό ημέρας) αλλά σταδιακά οι πωλητές που βγήκαν σε τραπεζικές μετοχές κυρίως, οδήγησαν το Γενικό Δείκτη κάτω και από τις 900 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών στη σημερινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε στα υψηλότερα εβδομαδιαία επίπεδα των 86,5 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 59 έκλεισαν ανοδικά και οι 49 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά -0,41% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,99%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Εμπορίου (3,01%) λόγω Φουρλή, η Τεχνολογία (2,32%) λόγω Quest και Entersoft, τα τρόφιμα ποτά (1,37%) λόγω Coca Cola και οι πρώτες ύλες (0,88%). Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Πετρελαίου-Αερίου (-1,97%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-1,66%), Τηλεπικοινωνιών (-1,64%) με συνέχιση της υποχώρησης του ΟΤΕ λόγω των αποτελεσμάτων 9μηνου. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά (-0,36%) αλλά με την Πειραιώς να αυξάνεται λόγω αποτελεσμάτων. Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν οι Τέρνα Ενεργειακή, η Alpha Bank, η Eurobank, η Πειραιώς και η ΕΤΕ.
Η επόμενη εβδομάδα θα δείξει εάν τελικά ‘θα καταληφθεί το κάστρο’ των 900 μονάδων Γενικού Δείκτη ή θα οδηγηθούμε σε μία συσσώρευση μεταξύ των 880-890 μονάδων. Τα εταιρικά αποτελέσματα είναι αυτά που καθοδηγούν τα περισσότερα δεικτοβαρή blue chips και διαμορφώνουν την βραχυπρόθεσμη τάση.

Source