Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 898,29 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης – Διαφοροποιήθηκε από την πτωτική εικόνα των διεθνών αγορών

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Διαφοροποιήθηκε ευχάριστα το ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση με τις ξένες αγορές κατά την σημερινή συνεδρίαση. Ενώ οι αμερικανικοί δείκτες υποχωρούσαν λόγω αρνητικών στοιχείων για την απασχόληση και συμπαρέσυραν τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα, στο ελληνικό χρηματιστήριο τα μη χρηματοοικονομικά blue chips κυρίως και δύο τραπεζικά blue chips (από τα τέσσερα) έδωσαν σημαντική άνοδο στον Γεν. Δείκτη που προσέγγισε τις 900 μονάδες.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει υποαποδώσει σε σχέση με τις ξένες αγορές και με δεδομένο ότι υπάρχουν θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία και τις εισηγμένες εταιρείες, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μία καλή κίνηση προς και πάνω από τις 900 μονάδες Γεν. Δείκτη μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές αναμένουν ότι , είτε μέχρι το τέλος του έτους, είτε στο α’ τρίμηνο 2022, θα υπάρξει αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τους ξένους οίκους που θα μας φέρει πιο κοντά (ένα βήμα ακόμη) προς την επενδυτική βαθμίδα. Είναι μία θετική προσδοκία που μπορεί να τροφοδοτήσει ανοδική κίνηση.

Στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γεν. Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας στις 898,29 μονάδες με άνοδο 0,6%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα στα 45,5 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 55 έκλεισαν ανοδικά και οι 56 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι κλάδοι με την μεγαλύτερη άνοδο ήταν οι ενεργειακές (πετρέλαιο και αέριο) με 2,45%, οι Τηλεπικοινωνίες (1,94%), τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (1,68%) και με την μεγαλύτερη υποχώρηση ήταν οι κλάδοι Τεχνολογίας (-0,58%), Χρηματοοικονομικών (-0,33%), Τροφίμων-Ποτών (-0,25%). Ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε μεν ανοδικά (0,73%) αλλά με διαφοροποίηση ανάμεσα στις μετοχές καθώς ΕΤΕ και Eurobank υποχώρησαν ενώ Alpha και Πειραιώς αυξήθηκαν. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Alpha Bank.

Η σημερινή συνεδρίαση είχε μία θετική εξέλιξη κόντρα στο ρεύμα και όλοι ελπίζουν ότι αύριο θα δουν αυτό που περίμεναν εδώ και ένα μήνα. Την υπέρβαση των 900 μονάδων. Τεχνικά, εάν συμβεί αυτό θα δούμε μία αντιστροφή της πλαγιοκαθοδικής τάσης που είχαμε εδώ και δύο μήνες περίπου και την επιστροφή προς το ανοδικό κανάλι για τις 910-920 μονάδες Γεν. Δείκτη. Πάντως εάν κάτι πρέπει να προβληματίζει είναι και πάλι οι χαμηλές συναλλαγές.