Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 900 μονάδες παρέμεινε ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι ευρωπαικές αγορές κινούνται πλαγιοκαθοδικά από την έναρξη τους ενώ στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γεν. Δείκτης συσσωρεύει πέριξ των 900 μονάδων με οριακές διακυμάνσεις πέριξ του επιπέδου αυτού καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Τελικά η λήξη της συνεδρίασης -κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης άλλαξε 4-5 φορές πρόσημο- βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 900,35 μονάδες σχεδόν αμετάβλητος (-0,01%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,4 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 51 έκλεισαν ανοδικά και οι 52 πτωτικά. Πλήρης ισορροπία στο μετοχικό ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-0,04%) λόγω αντίρροπων τάσεων στα δεικτοβαρή blue chips. Οι μετοχές που είχαν μία θετική εικόνα ήταν ο Μυτιληναίος (λόγω ανακοίνωσης αποτελεσμάτων α’ τριμήνου), η Eurobank (αυξημένη μεταβλητότητα), ο ΟΠΑΠ, η Jumbo, η Motor Oil, η Ελλάκτωρ που συνεχίζει από την προηγούμενη εβδομάδα ανοδικά, η Τέρνα Ενεργειακή. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά (-0,13%) με χαμηλές συναλλαγές στις μετοχές που τον απαρτίζουν. Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν οι ΕΤΕ, Μυτιληναίος (ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα), ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και ΔΕΗ.

Τεχνικά, εάν καταφέρει να συσσωρεύσει μεταξύ 890-900 μονάδων ο Γεν. Δείκτης μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα θεωρηθεί μία θετική εξέλιξη αφού θα αφήνει περιθώρια για μελλοντική άνοδο. Εάν υποχωρήσει κάτω από τις 890 μονάδες, τότε θα χαθεί το momentum. Σε περίπτωση ανόδου πάλι, η αντίσταση θα διαμορφωθεί στις 920-930 μονάδες. Όμως το ζητούμενο είναι να επιστρέψει μία κανονικά στην παγκόσμια οικονομία και να μειωθούν οι φόβοι για μία παγκόσμια ύφεση.

Διεθνείς αγορές – Η απειλή του πετρελαίου και ο πληθωρισμός

Το οικονομικό περιβάλλον σφίγγει ακόμη περισσότερο για τα κράτη μέλη της Ε.Ε αφού μετά την απόφαση για κυρώσεις στο ρωσικό αέριο οι τιμές του Brent και του WTI καταγράφουν άνοδο που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την άνοδο του αμερικανικού δολαρίου λόγω επικείμενης ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων.

Οι αμερικανικές αγορές είχαν προεξοφλήσει από την Δευτέρα ότι η αύξηση επιτοκίων από την FED θα ήταν της τάξης του 0,5% ενώ αρκετοί θεωρούν ότι η επόμενη αύξηση μπορεί να είναι 0,75%. Τα αμερικανικά χρηματιστήρια ξεκίνησαν ανιχνευτικά με ήπιες και μεικτές τάσεις.

Source