Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 903,48 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με υποχώρηση 0,4% και χαμηλές συναλλαγές


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Αν και στην αρχή της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε προς τις 910 μονάδες (άνοδο περίπου 0,6% από το κλείσιμο της Παρασκευής) σταδιακά απώλεσε τη δυναμική του και βρέθηκε να υποχωρεί οριακά μεν αλλά με σημάδια ευρύτερων πιέσεων σε μεμονωμένες μετοχές προς τις 900 μονάδες.

Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει ότι χρηματιστηριακά τουλάχιστον παραμένουμε μέσα στο κανάλι των 890-910 μονάδων όπου θα δούμε παρατεταμένη συσσώρευση πριν φτάσουμε προς τον στόχο των 920 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 903,48 μονάδες με υποχώρηση 0,4%. Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλή, στα 72,5 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 57 έκλεισαν ανοδικά και οι 56 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-0,52%)  και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,41%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Υγείας (1,35%), Τηλεπικοινωνίες (1,23%) και Τράπεζες (0,67%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-3,75%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-2,99%), Ταξιδίων-Αναψυχής (-2,11%) και Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,4%).  

Μεταβλητότητα και πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Η συσσώρευση αυτή είναι εντονότερη ιδιαίτερα στις μη τραπεζικές μετοχές οι οποίες αφ’ ενός διαφοροποιούνται ως προς την τάση αλλά κυρίως εμφανίζουν ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα. Είναι ορατή η αδυναμία ορισμένων σημαντικών δεικτοβαρών μετοχών όπως του ΟΠΑΠ για παράδειγμα που εμποδίζουν την σημαντική ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη. Η μετοχή του ΟΤΕ ακόμη και όταν κινείται ανοδικά όπως σήμερα  δείχνει να έχει χάσει την καλή τεχνική της εικόνα ενώ και η μετοχή της Μυτιληναίος έχει δείξει σημάδια συσσώρευσης στα επίπεδα των 15 ευρώ. Το ίδιο ισχύει (συσσώρευση) και για τις μετοχές των Motor Oil και Jumbo.
 
Άνοδος στις τράπεζες και στον ΟΤΕ αλλά χωρίς σαφή τάση
 
Ανοδικά κινήθηκε ο τραπεζικός δείκτης, με τις 3 εκ των 4 μετοχών συστημικών τραπεζών να κινούνται ανοδικά (Alpha, Eurobank, Πειραιώς) και μόνο η ΕΤΕ να υποχωρεί. Η μετοχή του ΟΤΕ κινήθηκε ανοδικά αλλά δεν κατάφερε να δώσει δυναμική στην αγορά. Το επενδυτικό ενδιαφέρον περιορίστηκε σε μετοχές της μεσαίας και  μικρής κεφαλαιοποίησης όπως Frigoglass, Lavipharm, Space, Intertech, MIG, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο.

Πτωτικά οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές αγορές

Με πλαγιοκαθοδικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές (υποχωρούσαν οριακά μέχρι την λήξη τους) εξαιτίας των φόβων για πληθωρισμό και με αρνητικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορούσε να δείξει μία καλύτερη εικόνα παρά μόνο την ήπια υποχώρηση.