Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 906,07 μονάδες έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης με υψηλό ημέρας στις 912 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Πλαγιοκαθοδικές κινήσεις στα ξένα χρηματιστήρια

Με εξαίρεση τον δείκτη Dow Jones που ευνοήθηκε από τις μετοχές ενέργειας, οι υπόλοιποι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά. Ήπιες διορθωτικές τάσεις είχαν οι μεγάλες ευρωπαικές αγορές και η χρηματιστηριακή αγορά της Βρετανίας. Οι ελεγχόμενες αυτές διορθώσεις ουσιαστικά αποδίδονται σε μία προσπάθεια μείωσης της χρηματιστηριακής ‘υπερθέρμανσης’ που παρατηρείται τελευταία στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η ανάκαμψη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς

Συνεδρίαση ανάκαμψης – και μάλιστα κόντρα στην πλαγιοκαθοδική τάση των ξένων αγορών- ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης από την έναρξη της συνεδρίασης επέστρεψε δυναμικά πάνω από τις 900 μονάδες. Η ανοδική αντίδραση είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την αντίδραση της μετοχής της Πειραιώς (ανεξάρτητα εάν έκλεισε με μικρή υποχώρηση) που επέφερε ομαλοποίηση σε ολόκληρη τη χρηματιστηριακή αγορά.

Μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές

Αυξημένη μεταβλητότητα είχαν και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές με την Alpha Bank να γυρίζει πτωτικά προς το τέλος της συνεδρίασης ενώ η μετοχή της Eurobank που είχε σημαντική άνοδο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης (αναμένοντας αναβάθμισή της μέσα στον δείκτη MSCI) έκλεισε με την μικρότερη άνοδο μέσα στην συνεδρίαση. Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της ΕΤΕ. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην μετοχή της Jumbo που ανακοίνωσε αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021 (μαζί με την γνώριμη κριτική στα μέτρα και την απαισιόδοξη εκτίμηση για το λιανικό εμπόριο) που κατάγραψε άνοδο άνω του 5% , η μετοχή του ΟΤΕ που φαίνεται ότι αφυπνίστηκε και η μετοχή του ΟΠΑΠ η οποία μετά από μία παρατεταμένη συσσώρευση επέστρεψε σε υψηλότερα επίπεδα. Η μετοχή της Μυτιληναίος ολοκλήρωσε το ‘καρέ’ των μη τραπεζικών blue chips που καθοδήγησαν την χρηματιστηριακή αγορά. Πολύ καλή συνεδρίαση έκανε η μετοχή της Coca Cola HBC που προσεγγίζει τα 30 ευρώ και η μετοχή της Motor Oil. Συγκρατημένη η άνοδος της ΔΕΗ. Αξίζει να σημειωθεί ότι επανήλθε προς διαπραγμάτευση η μετοχή της Attica Bank. Ξεκίνησε μάλιστα με μεγάλες απώλειες αλλά στο τέλος περιορίστηκαν στο -3% περίπου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 906,07 μονάδες με άνοδο 1,01% ενώ για μεγάλο διάστημα της συνεδρίασης είχε ξεπεράσει τις 910 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα υψηλά επίπεδα των 94 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, αυτές που κατέγραψαν άνοδο ήταν 79 και οι πτωτικές ήταν 39.
Η σημερινή συνεδρίαση ήταν μία υπόθεση της υψηλής κεφαλαιοποίησης αφού περίπου 8 μετοχές από τον δείκτη Large Cap πραγματοποίησαν το 90% των συναλλαγών. Ο δείκτης Large Cap κατέγραψε άνοδο 0,98% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap αυξήθηκε οριακά (0,02%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ξεχώρισε η άνοδο των Τηλεπικοινωνιών (3,08%) λόγω ΟΤΕ, προσωπικών-οικιακών προϊόντων (4,79%) λόγω Jumbo, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (2,64%) λόγω ΕΧΑΕ και Πετρελαίου-Αερίου (1,89%) λόγω Motor Oil. Πτωτικά κινήθηκε μόνο ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης (-1,24%) λόγω της διαφοροποίησης των μετοχών του. Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank καθοδικά, ενώ ΕΤΕ και Eurobank ανοδικά.