Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 907,76 μονάδες τέλειωσε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης με εβδομαδιαία μεταβολή 0,24%

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Με μικρή υποχώρηση ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κλείνοντας στις 907,76 μονάδες. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επιμερίστηκε σε συγκεκριμένους τίτλους από την υψηλή κεφαλαιοποίηση αλλά η μεσαία κεφαλαιοποίηση (FTSE Mid Cap) είχε αυξημένη δυναμική.

Ο  Γενικός Δείκτης υποχώρησε για 3 βασικούς λόγους:

– Οι μετοχές της Alpha Bank και του ΟΤΕ πιέστηκαν έντονα. Η μεν μετοχή της Alpha γιατί είναι επηρεασμένη από την ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και η μετοχή του ΟΤΕ γιατί έκοψε το δικαίωμα στο μέρισμα.
– Οι συναλλαγές ήταν χαμηλές μόλις στα 56 εκατ. ευρώ γεγονός που ουσιαστικά δείχνει ότι η επενδυτική απραξία μετατρέπεται σε υποχώρηση.
– Προβληματισμός για την τουριστική κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 907,76 μονάδες με υποχώρηση (-0,23%). Η αξία συναλλαγών ήταν 56 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν οι 67 ήταν ανοδικές και οι 53 πτωτικές. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-0,17%) ενώ ο δείκτης Mid Cap αυξήθηκε κατά 1,01%, δείχνοντας την στροφή των επενδυτών σε συγκεκριμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ξεχώρισαν ανοδικά οι κλάδοι των Βιομηχανικών προϊόντων (3,01%), Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων (2,25%), Τεχνολογίας (2,11%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-4,72%) λόγω της αποκοπής του δικαιώματος στο μέρισμα του ΟΤΕ, οι Πρώτες Ύλες (-0,98%), τα Τρόφιμα-Ποτά (-0,44%) και οι Τράπεζες (-0,35%) με την μετοχή της Alpha Bank να υποχωρεί λόγω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, την Eurobank να κλείνει αμετάβλητη, την ΕΤΕ να διαμορφώνεται ανοδικά και την Πειραιώς να καταγράφει μικρή υποχώρηση προς το τέλος της συνεδρίασης.

Διεθνείς αγορές

Οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται προς νέα ιστορικά υψηλά καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαΐου ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Μεικτές τάσεις εμφάνισαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους δείκτες του γερμανικού και γαλλικού χρηματιστηρίου να υποχωρούν οριακά αλλά οι υπόλοιπες αγορές να κινούνται ήπια ανοδικά.