Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 911,85 μονάδες (-0,57%) ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ελεγχόμενες οι τριήμερες απώλειες σε Γενικό Δείκτη

Με σωρευτικές απώλειες μικρότερες του 2% στο τριήμερο της κρίσης (Τετάρτη-Παρασκευή) ολοκλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο την πτωτική εβδομάδα. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έδειξε μία αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα αυτή την φορά και κινήθηκε με πολύ μικρότερες απώλειες σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δεικτοβαρείς μετοχές στις οποίες έχουν παρουσία ξένα funds έχουν παρουσιάσει εξαιρετικά αποτελέσματα και ταυτόχρονα οι αποτιμήσεις τους βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής

Το τέλος της εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 911,85 μονάδες με ημερήσια υποχώρηση (-0,57%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 87 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 43 έκλεισαν ανοδικά και οι 65 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μειώθηκε κατά (-0,72%) και ο Mid Cap (-0,24%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Πετρελαϊκών (-1,62%), Τροφίμων – Ποτών (-1,47%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,29%) και την μεγαλύτερη άνοδο οι κλάδοι των Πρώτων Υλών με 1,72%, Τεχνολογίας 1,3% και Εμπορίου 1,3%. Η εβδομαδιαία μεταβολή του Γενικού Δείκτη ήταν (-0,45%) ενώ από την αρχή του χρόνου η άνοδος είναι 2,07%. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών κατά τη σημερινή συνεδρίαση ήταν οι ΕΤΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Alpha Bank.

Διεθνείς αγορές

Υποχώρησης συνέχεια για τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη στο κλείσιμο της εβδομάδας μετά το διήμερο sell off την Τετάρτη-Πέμπτη που προκάλεσαν οι δηλώσεις των κεντρικών τραπεζών. Οι επενδυτές ξέσπασαν σε αλυσιδωτές πωλήσεις, οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύθηκαν σε υψηλά διμήνου και γενικότερα, το τέλος του χρόνου έρχεται με μία προσπάθεια των διεθνών επενδυτικών οίκων να αυξήσουν ρευστότητα ενόψει του δύσκολου 2023. Λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά (-0,67%), ο S&P 500 είχε μείωση κατά (-0,76%) και ο Nasdaq κατά (-0,34%). Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX μειώνονταν κατά (-0,54%), ο γαλλικός CAC κατά (-1,13%) , ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά (-0,78%) και ο ιταλικός MIB (-0,34%). Η λήξη της σειράς παραγώγων Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ αύξησε την μεταβλητότητα. Με την σημερινή υποχώρηση ολοκληρώνεται , λένε οι αναλυτές, το μεγάλο κύμα πωλήσεων του 2022 και ουσιαστικά οι τελευταίες συνεδριάσεις της χρονιάς θα είναι ήπιων μεταβολών εκτός εάν συμβεί κάτι δραματικό είτε σε οικονομία είτε σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Source