Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 911,91 μονάδες (0,53%) διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ελληνικό χρηματιστήριο: Πρωταγωνίστριες οι πετρελαϊκές – διυλιστήρια

Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών (διυλιστηρίων) ήταν οι πρωταγωνίστριες της συνεδρίασης για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι τα εξωπραγματικά αποτελέσματα 9μηνου που έχουν ανακοινώσει (ΕΛΠΕ και Motor Oil) και ο δεύτερος λόγος ότι το πετρέλαιο συνεχίζει ανοδικά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 911,91 μονάδες με άνοδο 0,53%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59,3 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 51 έκλεισαν ανοδικά και οι 46 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,61% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε οριακή άνοδο 0,07%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι πετρελαϊκές (3,08%), οι βιομηχανικές (1,42%), τα ταξίδια-μεταφορές (1,14%) ενώ άνοδο είχε και ο τραπεζικός κλάδος (0,33%). Στους κλάδους με την μεγαλύτερη υποχώρηση βρέθηκαν οι τηλεπικοινωνίες (-1,46%) με νέα υποχώρηση της μετοχής του ΟΤΕ, οι πρώτες ύλες (-0,9%), οι εμπορικές (-0,42%). Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Jumbo. Η σταθεροποιητική συνεδρίαση διατήρησε τα επίπεδα των 910 μονάδων και το τέλος του μήνα θα δείξει εάν θα κινηθεί η αγορά προς τις 900 μονάδες ή θα επιστρέψει προς τις 920 μονάδες.

Ξένες αγορές

Χωρίς τάση και με μικρές μεταβολές κινούνται οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες κατά τις 17.00 ώρα Ελλάδος. Οι 3 μεγαλύτεροι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, κινούνταν με μικρές ανοδικές ενώ και στην Ευρώπη οι μεταβολές , θετικές ή αρνητικές, ήταν πολύ μικρές. Στο επίκεντρο των εξελίξεων ,πέρα από τα αμιγώς οικονομικά μεγέθη , κυριαρχεί η αποτυχία του πειράματος «zero covid infections» που επιχείρησε η κινέζικη κυβέρνηση και ταρακούνησε με εξεγέρσεις και την κινέζικη ηγεσία αλλά και προβλημάτισε ξένες εταιρείες (όπως η Apple) που έχουν παραγωγή εκεί.

Χωρίς πυξίδα και με χαμηλές συναλλαγές οι ευρωπαικές αγορές

Στην Ευρώπη, λίγο μετά τις 17.00 , ο γερμανικός DAX υποχωρούσε οριακά (-0,04%), ο γαλλικός CAC αντίθετα κατέγραφε άνοδο 0,35%, ο ιταλικός MIB είχε άνοδο 0,32% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx είχε άνοδο 0,17%. Κύριο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων ήταν οι χαμηλές συναλλαγές. Οι αγορές προβληματίζονται κυρίως για τις μεταβολές επιτοκίων τον Δεκέμβριο και τις οικονομικές εξελίξεις (εν αναμονή ύφεσης) το 2023.

Source