Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 912,84 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (-0,33%)

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Μία άκρως άνευρη συνεδρίαση ήταν και η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε την συνεδρίαση στις 912 μονάδες και καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των επιπέδων των 912-915 μονάδων και με ελάχιστες συναλλαγές. Η σημερινή συνεδρίαση ήταν μία από τις 4 συνεδριάσεις με τις χαμηλότερες συναλλαγές του 2022. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης στις 912,84 μονάδες με υποχώρηση 0,33%. Η ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 38,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-0,39%) και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,39%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι Εμπορίου (2,91%) λόγω Φουρλή, Χρηματοοικονομικές (1,96%) Τηλεπικοινωνίες (0,26%) λόγω ΟΤΕ, Βιομηχανικών Προϊόντων (0,19%), Τηλεπικοινωνιών (0,26%). Ανοδικά κινήθηκε και ο τραπεζικός δείκτες (0,23%). Τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των προσωπικών-οικιακών προϊόντων (-1,62%), τροφίμων-ποτών (-1,25%), Κατασκευές (-0,74%).  

Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης έδειξε στάση αναμονής και αυτό αναμένεται μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου όταν θα ανακοινωθούν οι νέες μεταβολές των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Επίσης η λήξη συμβολαίων παραγώγων την Παρασκευή αναμένεται να αυξήσουν τη μεταβλητότητα στην αγορά.

Ξένες αγορές

Μικρές πτωτικές μεταβολές και ακόμη μικρότερες συναλλαγές επεφύλασσαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές συνεδριάσεις, λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδας. Οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ και, κυρίως, τις προβλέψεις της για τις επόμενες εξελίξεις μέσα στο 2023.  

Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει προ εβδομάδων ότι οι δύο κεντρικές τράπεζες (FED και ECB) θα μείωναν τους ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο για να αποφευχθεί η ύφεση των οικονομιών σε Ευρωζώνη και Αμερική. Όμως επειδή, τα πάντα είναι ρευστά, οι αγορές εμφανίζουν έντονη νευρικότητα στις τελευταίες συνεδριάσεις. Είτε γιατί οι επενδυτές παίρνουν κάποια από τα κέρδη τους και κυρίως γιατί ίσως οι κεντρικές τράπεζες δεν υπακούσουν στα κελεύσματα των αγορών και δώσουν έμφαση στην τιθάσευση του πληθωρισμού. Λίγο μετά τις 17.00 ο DAX μειώνονταν κατά 0,5% και με τους ίδιους ρυθμούς υποχώρησης κινούνταν και οι υπόλοιποι χρηματιστηριακοί δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρωζώνης αλλά και ο FTSE 100 (-0,6%) στη Βρετανία. Οι όγκοι συναλλαγών ήταν χαμηλοί και δείχνουν ότι μπήκαμε σε ρυθμούς Χριστουγέννων. Στην Αμερική, οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνταν με μικρές ανοδικές κινήσεις στην αρχή της συνεδρίασης, οι οποίες ίσως επηρεάσουν και τις ευρωπαϊκές αγορές στο κλείσιμό τους. Οι επενδυτές στις αμερικανικές αγορές ποντάρουν στο θετικό σενάριο για τις αποφάσεις της FED.

Source