Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 915,51 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πολύ χαμηλές συναλλαγές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μέσα σε εύρος 6μονάδων και διαμορφώθηκε, στις 915,51 μονάδες με υποχώρηση (-0,11%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33,5  εκατ. Ευρώ και το ισοζύγιο κερδισμένων /χαμένων ήταν θετικό, με 57 μετοχές να διαμορφώνονται θετικά και  53 αρνητικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-0,26%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά (-0,63%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Κατασκευών (2,07%) λόγω ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το Εμπόριο (0,64%) λόγω Φουρλή, Πρώτες Ύλες (0,58%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Υγείας (1,78%), των Τηλεπικοινωνιών (-1,34%), Τροφίμων-Ποτών (-1%)  ενώ οι τράπεζες υποχώρησαν οριακά.

Στα θετικά της συνεδρίασης ήταν ότι ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε στις 915 μονάδες. Στα αρνητικά οι πολύ χαμηλές συναλλαγές, δείγμα ότι ουσιαστικά οι επενδυτές δίνουν ραντεβού την νέα χρονιά και κάτω από νέες συνθήκες.  

Διεθνείς αγορές

Μεικτές τάσεις σε Ευρώπη, ήπια άνοδο στην έναρξη στις ΗΠΑ
Ως φυσιολογικές ‘τέλους χρονιάς’ κρίνονται οι ρευστοποιήσεις και οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Πολύ χαμηλό εύρος διακύμανσης για τους μεγαλύτερους δείκτες της Ευρωζώνης και μικρές επιλεκτικές κινήσεις χαρακτηρίζουν την σημερινή συναλλακτική δραστηριότητα. Τα χαρακτηριστικά της ημέρας είναι η επίτευξη κοινής απόφασης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο και οι αποφάσεις της Bank of Japan σχετικά με τα επιτόκια των ομολόγων που πίεσαν τον Nikkei.

Ενδεικτικό της ρηχότητας των συνεδριάσεων είναι ότι ο DAX στις 17.00 ώρα Ελλάδος κατέγραφε την ήπια υποχώρηση (-0,5%) που είχε πριν από 5 ώρες περίπου. Σαν να μην άλλαξε τίποτε. Ωστόσο υπήρχε μεταβλητότητα (σε όλες τις αγορές) σε επιμέρους μετοχές. Με αντίστοιχη υποχώρηση του DAX κινούνταν και ο γαλλικός CAC. Σταδιακά και μετά το θετικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών, δείκτες όπως ο ισπανικός, ο ιταλικός και ο πορτογαλικός πέρασαν σε θετικό έδαφος. Στις ΗΠΑ οι χρηματιστηριακοί δείκτες ξεκίνησαν ανοδικά αλλά και εκεί με σχετικά χαμηλότερους όγκους συναλλαγών. Έρχονται Χριστούγεννα!

Source