Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 917,87 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Διεθνείς αγορές: Συνεχίζεται άνοδος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Η ανακοίνωση του υψηλότερου πληθωρισμού της τελευταίας 12ετίας στη Βρετανία δημιούργησε και ανησυχίες στις αγορές και πιέσεις στον δείκτη του βρετανικού χρηματιστηρίου. Όμως, οι ευρωπαικές αγορές συνέχισαν στην πλειονότητά τους να κινούνται ανοδικά μεν (προς νέα ιστορικά υψηλά) μέσα σε μία δυστοπική πραγματικότητα που έχει πολλά οικονομικά προβλήματα και βέβαια την επιστροφή της πανδημίας στο χειρότερο επίπεδο από τον Μάρτιο 2020.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει τις ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα και με τις 3 μεγαλύτερες (γερμανική, γαλλική, ιταλική) να φτάνουν σε νέα ιστορικά υψηλά.

Παράδοξο και αντιφατικό μεν αλλά αυτές είναι οι αγορές δε. Όσο υπάρχουν χαμηλά επιτόκια και υψηλές αποδόσεις των εισηγμένων στα χρηματιστήρια εταιρειών, οι επενδυτές θα προτιμούν τις μετοχές.

Κάλυψε τη διαφορά από τους ξένους δείκτες το ελληνικό χρηματιστήριο

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κέρδισε σήμερα τις προηγούμενες συνεδριάσεις που είχε χάσει σε σχέση με τις ευρωπαικές αγορές. Κάποιες θετικές ειδήσεις και η αναμονή για την αξιολόγηση από την Moody’s ήταν οι βασικές αιτίες της χρηματιστηριακής ανάκαμψης και σε επίπεδο δεικτών, μετοχών και αξίας συναλλαγών. Την δυναμική της συνεδρίασης την έδωσε η μετοχή της ΕΤΕ που βρίσκεται εδώ και καιρό σε ανοδικό momentum, ενώ και τα υπόλοιπα blue chips είχαν μία καλή εικόνα.

Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε ανοδικά μεν αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις 920 μονάδες αν και θεωρείται πολύ πιθανό να συμβεί την Παρασκευή εάν έχουμε θετικές ειδήσεις από τη Moody’s. Ξεκίνησε τη συνεδρίαση από τις 910 μονάδες για να κινηθεί σταδιακά προς τις 915 μονάδες και να κλείσει τελικά στις 917,87 μονάδες με άνοδο 0,87%.

Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη στα 79,5 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 80 έκλεισαν ανοδικά και οι 22 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,96%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid κατά 0,4%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (3,39%), των Χρηματοοικονομικών (1,82%), Πετρελαίου-Αερίου (1,44%), Κατασκευών-Υλικών (1,33%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-0,68%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η ΔΕΗ βεβαίως, η Eurobank, η Alpha Bank, ο ΟΤΕ, η ΕΤΕ και ο ΟΠΑΠ. Παραμένει υψηλά σε συναλλαγές η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.