Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 923,63 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Πορεία αντίθετη για Αμερική και Ευρώπη, τουλάχιστον πριν ανακοινωθούν οι αυξήσεις επιτοκίων από την FED, στους χρηματιστηριακούς τους δείκτες. Οι αμερικανικές αγορές (δείκτες) κινούνταν ανοδικά κατά τις 17.30, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνταν διορθωτικά. Οι αμερικανοί αναμένουν αύξηση επιτοκίων της τάξης του 0,5% από την FED αλλά και πάλι ουδείς ‘βάζει το χέρι του στη φωτιά’ ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα το πραγματοποιήσει. Στον αντίποδα, οι ευρωπαίοι είναι πιο αβέβαιοι εάν η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια 0,5% ή κατά 0,75%. Όλα τα παιχθούν στην αυριανή συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου. Ο Dow Jones αυξάνονταν (17.30 ώρα Ελλάδος) κατά 0,36% ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq κατά 0,41%. Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε την ίδια ώρα κατά (-0,43%), όπως ο CAC και ο Eurostoxx 50.  

Ελληνικό χρηματιστήριο: Πάνω από τις 920 μονάδες ο Γενικός Δείκτης βασισμένος σε επιλεκτικές τοποθετήσεις

Κόντρα στο ευρωπαϊκό ρεύμα της διόρθωσης, το ελληνικό χρηματιστήριο κινούνταν ανοδικά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και λοιπών επιμέρους κλάδων. Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε το Γενικό Δείκτη στις 923,63 μονάδες με άνοδο 0,34%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,1 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 51 κινήθηκαν ανοδικά και οι 50 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) κατέγραψε άνοδο 0,57% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) οριακή υποχώρηση -0,08%.

Το ράλι της Jumbo και της Μυτιληναίος

Από τους επιμέρους κλάδους, τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα κατέγραψαν άνοδο 5,47% λόγω της μεγάλης ανόδου της μετοχής της Jumbo. Οι βιομηχανικές είχε άνοδο 2,03% λόγω της μετοχής Μυτιληναίου. Ανοδικά κινήθηκαν τα διυλιστήρια (1,41%) ενώ μεγάλη άνοδος είχε ο κλάδος Υγείας (3,3%). Πτωτικά χωρίς ιδιαίτερες πιέσεις κινήθηκαν για μία ακόμη φορά οι τηλεπικοινωνίες (-0,47%), οι Πρώτες Ύλες (-0,29%), τα Τρόφιμα-Ποτά (-0,23%) και με οριακή υποχώρηση λόγω αντίρροπων δυνάμεων μεταξύ τους ο κλάδος των Τραπεζών.

Αν κρίνουμε από το επίπεδο του Γενικού Δείκτη, ίσως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που η χρονιά διαμορφώνεται σ’ αυτά τα επίπεδα. Από εκεί και πέρα, οι νέες τάσεις και στρατηγικές θα φανούν από την Παρασκευή (λήγουν και τα συμβόλαια παραγώγων Δεκεμβρίου) μέχρι την εβδομάδα των Χριστουγέννων.

Source