Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στις 938,93 μονάδες ο Γεν. Δείκτης με υποχώρηση 1,13%

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

«Δύο συνεδριάσεις σε μία» ήταν η σημερινή για το ελληνικό Χρηματιστήριο. Ενσωμάτωσε την χθεσινή διόρθωση των ευρωπαϊκών αγορών την Δευτέρα του Πάσχα με την σημερινή ανοδική κίνηση. Στο τέλος της συνεδρίασης επηρεάστηκε και από το αρνητικό ξεκίνημα των αμερικανικών αγορών και τις διορθωτικές διαθέσεις ξένων funds με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει κοντά στα χαμηλά ημέρας. Στα θετικά νέα της ημέρας ήταν η αναμενόμενη και εν πολλοίς προεξοφλημένη έξοδος στις αγορές με 7ετές ομόλογο μέχρι το τέλος του μήνα. Μία κίνηση που μάλλον δεν συγκίνησε τους χρηματιστηριακούς επενδυτές.

Οι αμερικανικές αγορές πίεσαν και τις ευρωπαικές αγορές

Η απότομη προσγείωση των αμερικανικών δεικτών λόγω της ανόδου του πετρελαίου και διάφορων μη επιθυμητών αποτελεσμάτων τεχνολογικών εταιρειών, επηρέασε τις ευρωπαικές αγορές και ιδιαίτερα το ελληνικό χρηματιστήριο που ενώ κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης συσσώρευε ο Γεν. Δείκτης πέριξ των 945 μονάδων, τελικά έκλεισε στις 938,93 μονάδες με υποχώρηση 1,13%. Η αξία συναλλαγών ήταν και πάλι αυξημένη στα 114 εκατ. ευρώ. Έντονα πτωτικό το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων ήταν 30 ανοδικές και 73 πτωτικές με τις ρευστοποιήσεις να διαχέονται σε όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 1,31% ενώ ο δείκτης Mid Cap κατά 1,5%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-2,88%), των Τροφίμων-Ποτών (-2,45%), του Εμπορίου (-2,37%), των Πρώτων Υλών (-2,3%). Ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,94%), Πετρελαίου-Αερίου (0,87%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (0,1%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν αυτές των ΕΤΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίου, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μotor Oil. Να τονίσουμε ότι η μετοχή της ΕΤΕ ήταν αυτή που για μία ακόμη συνεδρίαση πραγματοποίησε αυξημένους όγκους όπως βέβαια και η μετοχή της Μυτιληναίος. Ο λόγος είναι ότι  υπάρχει η βάσιμη εκτίμηση ότι θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στον MSCI Greece.

Source