Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Στο 2,2% ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο – Ελεγχόμενη η κατάσταση θεωρεί η ΤτΕ και η Κυβέρνηση

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο 2,2% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο 2,2% έναντι μείωσης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2021, παρουσίασε αύξηση 2,4% έναντι αύξησης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2019 – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε μείωση 0,4% έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2019 – Σεπτεμβρίου 2020 με το δωδεκάμηνο Οκτωβρίου 2018 – Σεπτεμβρίου 2019.

Η αύξηση του πληθωρισμού όπως ανακοινώθηκε σήμερα είναι μεν ανησυχητική (αφού ξεπέρασε το όριο του 2%) αλλά η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν την προβληματίζει γιατί προέρχεται κυρίως από τις αυξήσεις της ενέργειας και την αύξηση του κόστους μεταφορών που θεωρούνται συγκυριακά. Εξάλλου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ξένο έντυπο, δήλωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι συγκυριακές και το ενδιαφέρον θα πρέπει να εστιαστεί σε διαφορετικούς τομείς. Προς το παρόν, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εστιάζεται κυρίως στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων σε θέματα ενέργειας και καυσίμων, τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά και εκπαίδευση. Προφανέστατα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί ότι η άνοδος του πληθωρισμού λόγω αύξησης της κατανάλωσης σε ορισμένους τομείς είναι επιθυμητή ενώ ορισμένες πληθωριστικές πιέσεις που μπορεί να επιφέρουν μεγάλη αύξηση του λειτουργικού κόστους σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες θα πρέπει είτε να επιδοτηθεί είτε να μεταφερθεί στην κατανάλωση που δεν είναι εφικτό ούτε επιθυμητό.

Ανάλυση μεταβολών ΔΤΚ, μηνός Σεπτεμβρίου 2021    

• Σύγκριση Σεπτεμβρίου 2021 με Αύγουστο 2021 (Πίνακες 1, 4)

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,4% τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2021,  προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 1,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πουλερικά, αλλαντικά, τυριά.
• 40,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις.
• 0,3% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο.
• 2,1% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις και αύξησης κυρίως των τιμών σε: είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
• 0,3% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες,  νοσοκομειακή περίθαλψη.
• 0,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
• 0,4% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
• 0,8% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• 0,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.
• 0,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών των προσωπικών ειδών στα επίπεδα πριν από
τις θερινές εκπτώσεις και αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:
• 0,2% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.