Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας για τον Γενικό Δείκτη στις 909,99 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Άνοδο στις αμερικανικές αγορές λόγω λιανικών πωλήσεων και βιομηχανικής παραγωγής

Οι αμερικανικές αγορές κινήθηκαν ανοδικά κατά τη σημερινή συνεδρίαση ενθαρρυμένες από τα μακροοικονομικά στοιχεία σχετικά με την αύξηση των λιανικών πωλήσεων και την άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής. Η άνοδος αυτή βοήθησε και στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών παρά τις μεικτές τάσεις που κατέγραψαν οι περισσότερες.

Κίνηση μέσα στο κανάλι 910-920 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας στις 909,99 μονάδες με υποχώρηση μόλις (-0,07%), δηλαδή σχεδόν χωρίς μεταβολή στα άκρα. Όμως η διακύμανση ήταν αρκετά υψηλή αφού ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τις αντιστάσεις των 920 μονάδων. Το κανάλι διακύμανσης του Γενικού Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ανάμεσα στις 900-920 μονάδες για την περίοδο αυτή. Ίσως κάποια θετική εξέλιξη με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s την Παρασκευή 19/11 διαμορφώσει μία καλύτερη εικόνα στην αγορά. Με μεγάλο τζίρο λόγω εισόδου των νέων μετοχών της ΔΕΗ και μία πολύ αυξημένη μεταβλητότητα η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν από τις πλέον ενδιαφέρουσες των τελευταίων μηνών. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ήπια ανοδικά από τις 910 μονάδες, εκτινάχθηκε προς τα μέσα της συνεδρίασης στις 920 μονάδες για να επιστρέψει προς το τέλος στα επίπεδα που είχε στην αρχή της συνεδρίασης.

Ανοδικά οι τραπεζικές μετοχές

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 305,52 εκατ. Ευρώ λόγω της εισόδου προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της ΔΕΗ αλλά και πακέτων σε άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 54 έκλεισαν ανοδικά και οι 65 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά (-0,05%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά (-0,17%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (1,77%), Τραπεζών (1,43%), Τεχνολογίας (1,08%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών (-2,01%0, Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,88%), Τηλεπικοινωνιών (-1,81%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, ήταν οι ΔΕΗ βέβαια με περίπου 234 εκατ. Ευρώ συναλλαγές από την είσοδο των νέων μετοχών, ο ΟΤΕ, η Alpha Bank, η Eurobank, ο ΟΠΑΠ, η ΕΤΕ.

Οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτή την φορά αυτές που κράτησαν όρθια την αγορά, αφού η ΔΕΗ υποχώρησε λόγω εισόδου των νέων μετοχών, όπως και ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ.