Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών και υποχώρησης λόγω ξένων αγορών

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Προβλέψιμη μεν η διόρθωση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη αλλά με έντονες εσωτερικές διακυμάνσεις και στα blue chips και στις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η αρχική άνοδος στις ευρωπαικές αγορές, οδήγησε σε ένα αισιόδοξο ξεκίνημα στο ελληνικό χρηματιστήριο με την πλειονότητα των blue chips να κινούνται ανοδικά και τον Γενικό Δείκτη να ‘φλερτάρει’ ξανά τις 910 μονάδες όπως έγινε και στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Σταδιακά όμως, το ‘γύρισμα’ ορισμένων δεικτοβαρών μετοχών όπως ο ΟΤΕ και η μεταβλητότητα του τραπεζικού κλάδου οδήγησαν το Γενικό Δείκτη να κινείται στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης στις 904-905 μονάδες.

Το αρνητικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών επηρέασε και τις ευρωπαϊκές με αποτέλεσμα να βγουν αρκετοί πωλητές σε όλα τα blue chips και ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει. Το κλείσιμο της συνεδρίασης βρήκε το Γενικό Δείκτη στις 900,65 μονάδες με υποχώρηση κατά 0,31%. Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλή και διαμορφώθηκε στα 61 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 57 έκλεισαν ανοδικά και οι 56 πτωτικά. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,35% και ο δείκτης FTSE Mid Cap είχε άνοδο 0,41%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (3,66%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,17%), Τροφίμων 1,13% και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-1,86%), Υγείας (-1,77%) και Ταξιδιών (-1,05%).

Ελλειψη τάσης το πρόβλημα του ελληνικού χρηματιστηρίου  

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο συσσωρεύει ακολουθώντας τις τάσεις των ξένων αγορών. Είναι ενδεικτικό ότι εδώ και δύο εβδομάδες περίπου, κινείται μέσα σε ένα εύρος 15-20 μονάδων χωρίς να μπορεί να κάνει την υπέρβαση. Στους επιμέρους κλάδους υπάρχει επιλεκτικό ενδιαφέρον που μετακινείται από τις τράπεζες προς την ενέργεια, τον τουρισμό, τις υποδομές και πάλι επιστρέφει προς τον τραπεζικό κλάδο ο οποίος κινείται διαφοροποιημένος. Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει όλες τις θετικές εξελίξεις και αναμένει νέες ειδήσεις για να συνεχίσει την ανοδική της κίνηση. Προς το παρόν η συσσώρευση των ξένων αγορών λόγω φόβων για τον αναζωπυρούμενο πληθωρισμό και την διόρθωση των ομολόγων αποτρέπει περαιτέρω ανοδική κίνηση.