Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

«Σφιχτός» μηνιαίος έλεγχος για τη ρευστότητα σε κρατικά ταμεία και τράπεζες μέχρι το τέλος του χρόνου

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Μήνας και αξιολόγηση διαθεσίμων και ρευστότητας για την ελληνική οικονομία. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναλάβει τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να αποφευχθεί έλλειψη ρευστότητας (σε όρους Μ3) και αύξηση των ‘κόκκινων δανείων’. Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την εξέλιξη της ρευστότητας σε μία περίοδο που όπως είχε γράψει το Taxheaven και επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις, προγραμματίζεται μία επιδοματική πολιτική άνω των 2,5 δις ευρώ πέρα από τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους. Αφορά κυρίως τα μέτρα επιδότησης ενέργειας, ενώ από τις αρχές του 2023 θα εξεταστεί και η ρευστότητα που θα απαιτηθεί για να καλύψει την εισφορά αλληλεγγύης αλλά και τις αυξήσεις στις συντάξεις.  

Σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις ομολόγων, αυτές έχουν διακοπεί προς το παρόν (υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό ο στόχος για μία έκδοση τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο που μάλλον δεν θα γίνει λόγω ανόδου επιτοκίων) ενώ ίσως δούμε μερικούς πλειστηριασμούς εντόκων για τόνωση ρευστότητας. Υπολογίζεται ότι μπορεί αντληθούν 200 εκατ. ευρώ από δημοπρασίες εντόκων την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.

Πάντως προς το παρόν δεν υπάρχει ανησυχία κάλυψης έκτακτων αναγκών.

Η κυβέρνηση, μετά από ένα προσοδοφόρο καλοκαίρι με αυξημένες εισπράξεις από τον τουρισμό και ένα καλό φθινόπωρο μπορεί να προϋπολογίσει τις έκτακτες δαπάνες (επιδόματα κυρίως) μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο επειδή οι εξελίξεις είναι μη προβλέψιμες (πληθωρισμός, αυξήσεις επιτοκίων, γεωπολιτικοί κίνδυνοι) από τον Οκτώβριο και μετά θα αυξηθούν οι συναντήσεις των οικονομικών υπουργείων με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Πρωθυπουργικό γραφείο και ανάλογα με τις εξελίξεις θα προγραμματίζονται και οι έλεγχοι σε τράπεζες και προϋπολογισμό και οι έκτακτες δαπάνες.

Να διατηρηθεί η φορολογική εισπραξιμότητα. Καθυστερήσεις στις πληρωμές των ρυθμισμένων φόρων

Σύμφωνα με στοιχεία από τις μεγαλύτερες εφορίες σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, η εισπραξιμότητα επί των βεβαιωμένων φόρων είναι στο 70-75% περίπου, γεγονός που θεωρείται ικανοποιητικό για την παρούσα συγκυρία. Εκεί που διαφαίνεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην εισπραξιμότητα στους παλαιούς φόρους και στις διάφορες ρυθμίσεις όπου για αρκετούς -μη δυνάμενους να πληρώσουν- καταγράφονται νέες καθυστερήσεις και προσαυξήσεις.

Source