Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Σύλλογος Λογιστών Ν. Αχαΐας: Αίτημα αναβολής της λειτουργίας των mydata


Σύλλογος Λογιστών Νομού Αχαΐας
web-site: http://sl-na.blogspot.com
e-mail: [email protected]

fax: 2610 362078
Πρόεδρος: Βάρδας Ιωάννης
Γραμματέας: Γρηγορόπουλος Λ.

Πάτρα 11/03/2021
Αρ. πρωτ. Νο 49 /2021

ΠΡΟΣ
Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα

Κοινοποίηση:
Διοικητή ΑΑΔΕ κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Θέμα: Παράταση των ηλεκτρονικών βιβλίων – myDATA

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Οι λογιστές όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας λόγω του covid 19 έχουν επιφορτιστεί με όλες τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, εργασίες οι οποίες μέχρι πρότινος γίνονταν από δημοσίους υπαλλήλους σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Αντί λοιπόν να δίνουμε στους λογιστές τα εύσημα, τους φορτώνουμε διαρκώς με επιπλέον εργασίες αναγκάζοντας τους να εργάζονται ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, επειδή τα Υπουργεία βάζουν καταληκτικές ημερομηνίες ακόμα και την Κυριακή.

Ενώ λοιπόν οι λογιστές ζουν μια δραματική εργασιακή εμπειρία, κάνετε ακόμα ένα βήμα και προσπαθείτε να εφαρμόσετε τα ηλεκτρονικά βιβλία (mydata) εν μέσω πανδημίας και χωρίς ακόμα να μπορείτε να απαντήσετε στα ερωτήματα των μαχόμενων λογιστών, ρίχνοντας το μπαλάκι η ΑΑΔΕ στο Υπουργείο οικονομικών και το Υπουργείο οικονομικών στην ΑΑΔΕ.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι συνάδελφοι λογιστές, τους τελευταίους μήνες έχουν ασχοληθεί και έχουν αφιερώσει πάρα πολλές ώρες εργασίας για την εφαρμογή των mydata χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η εφαρμογή των mydata θα έχει τουλάχιστον την πενταπλάσια απασχόληση μέχρι και τον χαρακτηρισμό των εσόδων, εξόδων και του αποτελέσματος προ και μετά φόρων.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι οι εταιρείες πληροφορικής, ακόμα βρίσκονται σε πιλοτική λειτουργία των mydata και καθημερινώς διορθώνουν το λογισμικό τους για το πώς θα γίνονται οι αντιστοιχίσεις και ο χαρακτηρισμός ανά λογαριασμό κυρίως των εξόδων.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η αντιστοίχιση με βάση τον αριθμό παραστατικού τις περισσότερες φορές δεν είναι εφικτή βγάζοντας μήνυμα στο mydata για μερική συμφωνία. Αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή οι εταιρείες πληροφορικής, στο παραστατικό τυπώνουν σειρά – αριθμό ενώ στο mydata ανεβάζουν τύπο παραστατικού – σειρά -αριθμό.

Για να μην γίνει και το mydata όπως οι ΜΥΦ για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα στις εταιρείες, ενώ ορθά οι λογιστές είχαν καταχωρίσει τα έσοδα και έξοδα στα βιβλία τους, είχαν διαφορές στις ΜΥΦ. Για τον λόγο αυτό διαγράψτε τα πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί και μην επιβάλλετε άλλα πρόστιμα για τις χρήσεις 2014 έως 2020 έχοντας κατά νου, ότι όλα τα τιμολόγια που εκδόθηκαν καταχωρήθηκαν στα βιβλία των επιχειρήσεων.

Το εγχείρημα mydata είναι ανέφικτο όπως έχει σχεδιαστεί, με την τόσο μεγάλη ανάλυση για πληροφορίες που ήδη είχατε από το Ε3 και το ΦΠΑ, εκτός και αν σκοπός είναι η επιβολή προστίμων στις επιχειρήσεις. Εμείς οι μαχόμενοι λογιστές μετά από τόση κούραση για το mydata, τρέμουμε στην ιδέα της αλλαγής των εντύπων Φ2 ΦΠΑ , Ε3 οικονομικών στοιχείων από πλευράς Υπουργείου οικονομικών.

To mydata πρέπει να υποστηρίζεται από τους λογιστές, με νέο σύγχρονο λογισμικό, σύγχρονους υπολογιστές και αυξημένη ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο. Για τον λόγο αυτό έχουμε ζητήσει επανειλημμένως χωρίς καμία ανταπόκριση, την επιδότηση κατά 100% μέσω ΕΣΠΑ όλων ανεξαρτήτως των λογιστών, οι οποίοι εν μέσω πανδημίας δεν έχουν να διαθέσουν 5.000 – 10.000 ευρώ για την ψηφιακή τους αναβάθμιση.

Για να υπάρξει mydata και η ορθή απεικόνιση των δηλώσεων εισοδήματος, θα πρέπει οι δηλώσεις εισοδήματος πολιτών και επιχειρήσεων να υποβάλλονται ΜΟΝΟ από λογιστές – φοροτεχνικούς με άδεια λογιστή – φοροτεχνικού του Οικονομικού επιμελητηρίου και οι οποίοι έχουν αντίστοιχο προπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε άμεσα την αναβολή της λειτουργίας των mydata μέχρι, που να είστε σε θέση να διοργανώσετε ένα από κοινού διαδικτυακό σεμινάριο του Υπουργείου Οικονομικών, της ΑΑΔΕ και εκπροσώπων των εταιρειών πληροφορικής, όπου θα μπορούν να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και όπου θα μας διαβεβαιώνετε ότι σε κάθε εγγραφή που κάνει ο λογιστής, το λογισμικό αφού έχει παραμετροποιηθεί κατάλληλα (με συνεργασία του λογιστή), να μπορεί αυτόματα να αντιστοιχίζει και να χαρακτηρίζει ορθά το παραστατικό χωρίς καμιά άλλη επιλογή από πλευράς λογιστή.

Για τον Σύλλογο

Ο Πρόεδρος
Βάρδας Ιωάννης

Ο Γραμματέας
Γρηγορόπουλος Λάμπρος