Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Τα χρηματιστήρια προεξοφλούν το άνοιγμα των οικονομιών και το τέλος της περιπέτειας

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ακόμη μία καλή συνεδρίαση (συνέχεια της συνεδρίασης της Παρασκευής και της Πέμπτης) οδήγησε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 860 μονάδες (νέο υψηλό 13μηνών) με σαφή προορισμό προς τις 900 μονάδες, όπου, όπως έχουμε γράψει υπάρχει η επόμενη αντίσταση. Αρκετά καλές οι συναλλαγές που διαμορφώθηκαν κοντά στον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ορισμένες μετοχές έχασαν την αρχική δυναμική τους και έτσι προς το τέλος της συνεδρίασης περιορίστηκε η άνοδος του Γενικού Δείκτη αλλά και κάποιων επιμέρους κλαδικών δεικτών.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 862,83 μονάδες με άνοδο 1,29%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 96,34 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 79 έκλεισαν ανοδικά και οι 38 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 1,34% και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε μικρότερη άνοδο 0,49% με τοποθετήσεις σε συγκεκριμένους τίτλους.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πετρελαίου-Αερίου (3,92%), Τροφίμων-Ποτών (2,63%), Ταξιδιών-Αναψυχής (1,76%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,66%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Υγείας (-4,76%), Βιομηχανικά Προϊόντα (-0,93%).

Γενικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε μέσα σε 3 ανοδικές συνεδριάσεις να σπάσει την αντίσταση των 860 μονάδων και να βάλει υποθήκη για τις 900 μονάδες μέχρι το τέλος Απριλίου. Μία εξέλιξη που συσχετίζεται με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού αλλά και τις θετικές διεθνείς τάσεις για τις μετοχές.

Η άνοδος στις ευρωπαικές αγορές και η ήπια διόρθωση στις αμερικανικές

Στο εξωτερικό θετικές τάσεις είχαν και οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες ενώ ήπια πτωτικά ξεκίνησαν οι αμερικανικές αγορές.

Οι ευρωπαικές αγορές βλέπουν άνοιγμα των οικονομιών από τον Απρίλιο και μετά (παρά τα σκληρά lockdown στη Γερμανία) και θέλουν να πιάσουν τον ανοδικό ρυθμό που άφησαν το 2019. Στις αμερικανικές αγορές, οι λόγοι της υποχώρησης είναι αφ’ ενός η αποκόμιση κερδών από το μίνι ράλι που πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα και αφ’ ετέρου οι ανησυχίες για το block trade και την ανάμειξη της Goldman Sachs με την ονομασία Archegos. Block trade είναι συνήθως εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές για μία ομάδας μετοχών ή ομολόγων από μία επενδυτική εταιρεία προς την άλλη με κάποιο μικρό discount έναντι της υποκείμενης χρηματιστηριακής αγοράς (spot). Αυτό οι εποπτικές αρχές θεωρούν ότι δημιουργεί αλλοίωση στην συναλλακτική δραστηριότητα και στις τιμές των μετοχών. Πάντως μετά από ένα χρονικό διάστημα, οι αμερικανικές συνεδριάσεις υποβάθμισαν το θέμα και ακολούθησαν την πορεία τους και παραμένουν σε κοντινή απόσταση από τα ιστορικά υψηλά τους.