Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Τον Ιούνιο τα νέα μετρα στήριξης της οικονομίας μετά από έγκριση της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στάση αναμονής αναμένεται να τηρήσει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και οι ελληνικές τράπεζες μέχρι να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο στήριξης οικονομιών η ΕΚΤ και να καθοριστούν τα νέα επιτόκια. Η ΕΚΤ  ακολουθεί τις τάσεις που δίνει πρώτη η FED αλλά με μία μικρή χρονική υστέρηση που αποδίδεται αφ’ ενός στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξει τις οικονομίες των κρατών μελών πριν κάνει αυξήσεις, αφ’ ετέρου στις προσπάθειες που καταβάλλει για να εναρμονίσει τις προθέσεις Βορρά- Νότου.

Οι τελευταίες εξελίξεις με τις αυξήσεις επιτοκίων της FED κατά πενήντα μονάδες βάσης ουσιαστικά περνά μήνυμα για άμεση αντεπίθεση των κεντρικών τραπεζών σε Αμερική και Ευρώπη απέναντι στο ‘τέρας του πληθωρισμού’. Επειδή, η πρόσφατη αμερικανική αύξηση επιτοκίων δημιούργησε συναλλαγματικές ανισορροπίες (το Ευρώ / Δολάριο διαμορφώθηκε στο 1,05% με υποχώρηση του Ευρώ τον τελευταίο μήνα κατά 10% περίπου), η ΕΚΤ θα κληθεί προς τον Ιούνιο να προχωρήσει και αυτή σε κάποια αντίστοιχη αύξηση επιτοκίων (πολύ μεγαλύτερη από το 0,25%) προκειμένου να μην γίνει το δολάριο ακριβότερο σε σχέση με το Ευρώ.

Η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γίνει με συνέχιση του APP (πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων) και αυτή τη στιγμή είναι προς διερεύνηση τις ποσοστό ελληνικών (κρατικών και εταιρικών) ομολόγων θα αγοράσει.  Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το συνολικό ποσό δεν θα ξεπεράσει τα 10 δις ευρώ για το β’ εξάμηνο. Σε άμεση προτεραιότητα είναι να κλειστούν με ειδικά προθεσμιακά συμβόλαια καλύτερες τιμές στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Θα πρόκειται για μία πρώτη στήριξη για την ενεργειακή χρηματοδότηση των κρατών μελών. Από εκεί και πέρα, τα ίδια τα κράτη μέλη θα ακολουθήσουν πολιτικές που θα τσεκάρονται ως προς τις επιπτώσεις τους στο δημόσιο χρέος και στα δημοσιονομικά ισοζύγιά τους.

Να επιστρέψει η φοροδοτική διάθεση των ελλήνων και η φορολογική συνέπεια

Αυτό που έχει καταστήσει σαφές και η ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Ελλάδα, είναι ότι δεν πρόκειται να δεχθούν περαιτέρω δημοσιονομικές υπερβάσεις (βλέπε ελλείμματα) εξαιτίας μειωμένων φορολογικών εισπράξεων. Η περίοδος των πολλών ρυθμιστικών δόσεων φαίνεται ότι οδεύει στο τέλος της μέχρι το τέλος του 2022 και πλέον θα πρέπει να κυριαρχήσει η φορολογική συνέπεια.

Τράπεζες

«Συγκρατήστε το δανεισμό μέχρι να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας». Μπορεί η αύξηση επιτοκίων χορηγήσεων να ευνοεί τις τράπεζες, αφού διευρύνει το επιτοκιακό περιθώριο αλλά η ΕΚΤ συμβουλεύει τις ελληνικές τράπεζες να χορηγούν με φειδώ και με μεγάλη διαφοροποίηση και ισορροπία ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΤτΕ, το τελευταίο τρίμηνο έχουν πολλαπλασιαστεί τα αιτήματα μικρών επιχειρήσεων για ρυθμίσεις δανείων καθώς οι περισσότερες βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Source