Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το αμερικανικό θετικό άνοιγμα έφερε επιστροφή αγοραστών στις ευρωπαικές αγορές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη το Taxheaven

Το ελληνικό χρηματιστήριο κέρδισε το μεγάλο στοίχημα της στήριξης του Γενικού Δείκτη στις 890 μονάδες και μάλιστα ο Γ.Δ κατάφερε να κινηθεί και θετικά ανατρέποντας την αρχική πτώση προς τις 880 μονάδες. Τελικά έκλεισε στις 899,42 μονάδες με άνοδο 0,53%.

Η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε με τον Γενικό Δείκτης να υποχωρεί μέχρι 1,64% (χαμηλό ημέρας στις στις 880 μονάδες) με πιέσεις στην πλειονότητα των blue chips και ειδικά σε τράπεζες και μη χρηματοοικονομικά που είχαν τρέξει. Οι μετοχές που ουσιαστικά λειτούργησαν ως ‘φράγμα’ στην πτώση ήταν κυρίως τίτλοι όπως η Titan International, η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η Ελλακτωρ, τα Πλαστικά Θράκης, η Τράπεζα της Ελλάδος. Σταδιακά άρχισε να ‘σπάει’ η μεγάλη πτώση στις τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει προς τις 890 μονάδες. Κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, η θετική έναρξη των αμερικανικών αγορών δημιούργησε κύμα ανάκαμψης και στις ευρωπαικές αγορές. Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές επέστρεψαν ανοδικά και τα περισσότερα blue chips με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αγγίξει στις 900 μονάδες και τελικά να κλείσει με θετική μεταβολή λίγο χαμηλότερα. Η ανάκαμψη αυτή αποδίδεται σε κινήσεις κυρίως ξένων εγχώριων χαρτοφυλακίων που βρήκαν κάποιες τιμές δελεαστικές για είσοδο και κυρίως ακούγοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Μάλιστα, το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για την ελληνική οικονομία μέσα στο 2021.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 899,42 μονάδες με άνοδο 0,53%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα υψηλά επίπεδα των 91 εκατ. Ευρώ και το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων ήταν ισορροπημένο με 62 ανοδικές μετοχές και 59 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,42% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,14%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι χρηματοοικονομικές μετοχές (2,02%), τα προσωπικά προϊόντα και υπηρεσίες (1,49%), οι πετρελαϊκές (1,25%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-2,12%), Τεχνολογίας (-1,02%) και Εμπορίου (-1,01%). Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά (-0,82%) με τις μετοχές των ΕΤΕ και Eurobank να υποχωρούν και Alpha Bank και Πειραιώς να κλείνουν με αγοραστές.

Σε ότι αφορά τις μελλοντικές συνεδριάσεις, το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να επανασυσπειρωθεί προς τις 900 μονάδες αποτελεί ένα σημείο αισιοδοξίας. Εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις ξένες αγορές (πολύ πιθανό από εβδομάδα) τότε ίσως μπορεί να δούμε επιστροφή προς τις 910 και μετά προς τις 920 μονάδες που είναι η επόμενη ισχυρή αντίσταση.

Η ημερομηνία ορόσημο είναι η 14η Μαΐου που ουσιαστικά σηματοδοτεί το άνοιγμα (οριστικό;) της ελληνικής οικονομίας.

Ξένες Αγορές

Εντυπωσιακό ήταν το άνοιγμα των αμερικανικών δεικτών , οι οποίες από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης τους έχουν καλύψει τις απώλειες της χθεσινής. Η σημαντική διόρθωση στην οποία βρέθηκαν πολλοί αμερικανικοί τίτλοι έβγαλαν σημαντικές αγορές στις τεχνολογικές μετοχές εξαιτίας στοιχείων για την απασχόληση. Ο Dow Jones από την αρχή της συνεδρίασης επέστρεψε πάνω από τις 34.000 μονάδες και ο S&P 500 πάνω από τις 4.100 μονάδες. Θετική αναστροφή έχουν κάνει και οι μεγαλύτερες ευρωπαικές αγορές.