Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το ελληνικό χρηματιστήριο αδυνατεί να αντιδράσει παρά τις θετικές ειδήσεις

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στις διεθνείς αγορές, φαίνεται ότι η μετάλλαξη omicron έχει ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις των μετοχών και έχουμε ξεφύγει από τον αρχικό πανικό. Μετά από μία διόρθωση της τάξης του 5% στον MSCI World index της τάξης του 5% περίπου, οι μεγάλες αγορές δείχνουν να ισορροπούν με εναλλαγές στα παρόντα επίπεδα.

Δεν κατάφερε να ακολουθήσει την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών το ελληνικό χρηματιστήριο τελικά ούτε σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ούτε σε επίπεδο μετοχών. Αν και οι ευρωπαικές αγορές κινήθηκαν από την αρχή ανοδικά και ενισχύθηκαν από την άνοδο των αμερικανικών δεικτών, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε με μία οριακή άνοδο πέριξ των 880 μονάδων αλλά τελικά δεν κατάφερε να κρατήσει ούτε το θετικό πρόσημο στο τέλος της συνεδρίασης. Έκλεισε με οριακή αρνητική μεταβολή (-0,1%) στις 878,34 μονάδες. Χαμηλή αξία συναλλαγών στα 48,58 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 41 ήταν ανοδικές και οι 77 πτωτικές. Είχαμε δηλαδή και πολύ έντονο αρνητικό ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων μετοχών.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν αποτίμησε ούτε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (13,4%) που είχε το ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο και σε επίπεδο όγκου το διάστημα αυτό ξεπέρασε και τα επίπεδα του 2019.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε οριακά ενώ μεγάλες πιέσεις δέχθηκε η μεσαία κεφαλαιοποίηση (FTSE Mid Cap) η οποία υποχώρησε κατά (-1,3%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν τα Τρόφιμα-Ποτά (2,35%) λόγω ανοδικής αντίδρασης της μετοχής της Coca Cola HBC, τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (1,6%) και οι Τηλεπικοινωνίες (0,71%). Πτωτικά κινήθηκαν το Εμπόριο (-1,87%), οι Τράπεζες (-1,16%), οι Πρώτες Ύλες (-0,91%).

Το ελληνικό χρηματιστήριο αφού δεν αντέδρασε και σήμερα, σε μία μάλλον καλή ημέρα διεθνώς αλλά και με καλές ειδήσεις στο εσωτερικό δείχνει ότι έχει μπει σε κύκλο εσωστρέφειας. Η αντίσταση παραμένει στις 900 μονάδες και η στήριξη στις 855 μονάδες. Εάν δεν αλλάξει το κλίμα στο εξωτερικό είναι πιθανό να δούμε μία ανοδική προσέγγιση των 890 μονάδες αυτή την εβδομάδα. Αν αλλάξει το κλίμα στις διεθνείς αγορές επί τα χείρω, τότε πιθανότατα θα δούμε δοκιμασία των στηρίξεων των 860 μονάδων.