Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε σε άνοδο τις ξένες αγορές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

“Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται” και χρηματιστηριακά για το ελληνικό χρηματιστήριο. Μία συνεδρίαση που ξεκίνησε με ‘προίκα’ την άνοδο των ξένων αγορών και ο Γενικός Δείκτης την ακολούθησε ανοδικά μέχρι και το τέλος της συνεδρίασης. Το μοναδικό θέμα που πρέπει να άφησε κάποιους δυσαρεστημένους είναι οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, δείγμα μίας γενικότερης επιφυλακτικότητας που υπάρχει για την ελληνική οικονομία εν μέσω συνεχών lockdowns. Η ανοδική κίνηση στηρίχθηκε αυτή τη φορά και στις τραπεζικές μετοχές οι οποίες είχαν μία εξαιρετική παρουσία εν αντιθέσει με την εικόνα τους την προηγούμενη εβδομάδα. Ταυτόχρονα, ενισχύθηκαν και τα μη τραπεζικά blue chips που συντήρησαν την ανοδική κίνηση.

Δεν ξεπέρασε την αντίσταση των 780 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 778,01 μονάδες μη μπορώντας να υπερβεί (παρά μόνο ενδοσυνεδριακά) τα επίπεδα στήριξης των 780 μονάδων. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55 εκατ. Ευρώ με συναλλαγές που ‘φούντωσαν΄κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 79 διαμορφώθηκαν ανοδικά και οι 41 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες οι τράπεζες πρωταγωνίστησαν με άνοδο 3,10% ( και οι 5 τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά) και ακολούθησαν τα τρόφιμα -ποτά με 3,09% λόγω της ανόδου της μετοχής της Coca Cola. Την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κατασκευαστικές (3,54%) με εντυπωσιακό rebound από την μετοχή του Ελλάκτωρα που είχε πιεστεί ιδιαίτερα στο διάστημα μετά την Γενική Συνέλευση. Οι Πρώτες ύλες αυξήθηκαν κατά 1,89%, τα Ταξίδια κατά 1,75% και οι χρηματοοικονομικές κατά 1,28%. Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι Υγείας (-4,19%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-0,76%), Τεχνολογίας (-0,61%).

Εκτός από την θετική (ανοδική) τάση που υπάρχει στα διεθνή χρηματιστήρια και επηρεάζει και το ελληνικό, οι επόμενες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα επηρεαστούν από την πορεία των εσόδων του Ελληνικού Κράτους, την ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών και, βεβαίως, τα εταιρικά αποτελέσματα χρήσης 2020.

Νέο ανοδικό ‘πανηγύρι’ στις ξένες αγορές

Το ράλι στις ξένες αγορές μόνο λίγο καιρό ‘ξαποσταίνει’ και μετά συνεχίζει ανοδικά. Οι ασιατικές αγορές πρώτα , μετά οι ευρωπαϊκές και τέλος οι αμερικανικές κινούνται σε υψηλά επίπεδα.
Ο γερμανικός δείκτης DAX έκανε  νέο ιστορικό υψηλό ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά βρίσκονται οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq κυρίως λόγω των τεχνολογικών μετοχών.
Η πραγματική αιτία ανόδου είναι η παροχή τεράστιας ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ, της Ε.Ε , της Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας που σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια εκτινάσσουν τις αποτιμήσεις των μεγάλων ομίλων σε νέα υψηλά επίπεδα και στρέφουν όλο και περισσότερους επενδυτές προς την αναζήτηση περισσότερου ρίσκου. Πολλοί μιλούν για ‘φούσκες’ των αγορών αλλά προς το παρόν αυτοί διαψεύδονται από την χρηματιστηριακή εικόνα. Το πρόσφατο ‘ξεφούσκωμα’ ήταν επί της ουσίας μία δοκιμή για χαμηλότερα επίπεδα τα οποία έγιναν πύλες εισόδου νέων κεφαλαίων.